View Full Version : Seat Leon Garso Tobulinimas
magaizeris
2012-04-14, 10:22 AM
Sveiki, labai laukiu jūsų suprantančių nuomonių, patarimų... Tai va pradėkim nuo ko noriu, noras yra esamam seat leon automobiliui hečbekui pagerinti garsą, viskas bus daroma nuo nulio, nes buvusi audio sistema visa išparduota, nes supratau tai kad nebenoriu bele tik kala...
Esama audio sistema šiuo metu yra paprasta, 16 tukai duryse ir priekyje ir gale, tad dabar taip ir liks. Garsą valdo Alpine CDA 117ri. Pradėkim manau nuo garso izoliacijos, dabar klausymas toks:
1. Kokią ją rinktis? (Jų labai platus pasirinkimas ir nežinau kuria geriau pirkti, mačiau yra ~16lt bituminė danga, bet koks efektas iš jos...)
2. Kuriuose vietose jas klijuoti geriausiai? (Tikslas nebus audio varžybos o noras pagerinti akustiką)
3. Kas efektyviau ar pilnai užsandarinti ar palikti tarpus durų? (pvz: http://img268.imageshack.us/img268/1691/filevu.jpg)
P.S čia rimti planai jau, pinigai surinkti tik belieka juos tinkamai išleisti. Turiu išgirstų variantų, bet konkrečių prekių niekas negalėjo įvertinti,o bet ko pirkti neskubu tai spėsi bet kada padaryti...
4iuk4e
2012-04-14, 10:53 AM
Į visus tavo tris klausimus, atsakymai yra forume..
netingėk ir pasinaudok paieška ;)
Kas liečia garso izoliacija, aš rinkausi STP kaučiukas su folija.
Durys : Išorinė skarda, vienas sluoksnis ir pusta guma.
Jeigu tai senesnis Leon tai pas jį durys, kaip pas Golf 4 ir skiriamoji skarda turėtu nusiimti. Jeigu taip,tad iš abiejų pusių bitumas STP aplink garsiakalbi du sluoksniai.
Durelių apdaila visa padenk taipogi bitumu.
Jeigu tai darysi pats, gerai prispausk ir žiūrėk,kad neliktu oro burbulų. Tai tik pradžiai, Sėkmės
magaizeris
2012-04-14, 11:18 AM
Taip mk1 leonas, o kur pirkai STP ir guma? beje jis fenuojasi ar paprastai klijuojasi?
Kur pirkti nepaskysiu nes aš dažniausia perku Ebay :)
Pavartyk čia bus kaip PVZ http://www.showyoursound.nl/Public/Showcase/Showcase.asp?Id=3595&Page=2
Stp yra kaip kaučiukas su fenu pakaitinus prilimpa labai gerai. Paprastas bitumas nuo temperatūros kaitos sutrūkinėja ir dažnai atšoka.
Liveris
2012-04-14, 03:57 PM
STP prekiauja Milgreta. Kai pirksi pasiderėk biškeli, gal padarys nuolaidėlę ;)
firebug
2012-04-18, 08:05 PM
Na nesu profas (pas mane nė 300w ner - bet man dzin - daugiau nereik), bes siūlau KLIJUOK VISKĄ.
Turiu omenį ir stogą ir dugną. Nebeauksą kainuoja juk medžiagos. Auksą kainuos jei ne pats klijuosi :)
O medžiagas - na milgreta turi. Jei atvirai tai pas mane medžiagos visos iš milgretos. Bet kitą karta bandyčiau is kai kurių forumiečių.
Vilmantas
2012-04-18, 09:23 PM
Na nesu profas (pas mane nė 300w ner - bet man dzin - daugiau nereik)...
Jei teisingai mintį supratau - tai didžiausi profai kaimuose, kur kaip Golf II , taip minimum po porą KW žaibuoja... :):)
firebug
2012-04-18, 09:42 PM
:D Na nevaryk :) Manau supratai ka turėjau omeny :)
Na nesu profas (pas mane nė 300w ner - bet man dzin - daugiau nereik)...
Jei teisingai mintį supratau - tai didžiausi profai kaimuose, kur kaip Golf II , taip minimum po porą KW žaibuoja... :):)
magaizeris
2012-06-03, 12:40 PM
Sveiki garso mylėtojai, atsirado pora klausimėlių jums. Tikiuosi man padėsite... :)
Žodžiu taip šiuo metu yra tokia situacija, kad stovi vienas stiprintuvas ir kas be ko standartinė instaliacija jam.. (t.y viena pora linijinių ir maitinimo kabelis su saugikliu).
Artėja planai, jog dėsiu antrą stiprintuvą ir mano vizija tokia:
* Viska valdo Alpine CDA 117RI
* Subui JL Audio Slash 500/1v2 | Nuo jo groja JL Audio 12'W3V3-4
Ketinu ieškoti 4 kanalų stiprintuvo, manau kad rinksiuosi ir iš JL. Tad dabar toks dalykas yra, kaip pajungti 2 stiprintuvus? Užduosiu gražiai klausimas, kad būtų aiškiau :)
1. Ar pakaks 2 stiprintuvams 35mm2 laido (Artimiausiu metu tikrai bus slash 500/1v2 ir 4 kanalų ko gero iš JL nu max prie 4ohm po ~80-100rms vizija) svarstau apie šį 300/4v2
2. Manau jau reiks ir dėti kondensatorių? kad nesuvaryt generatoriaus
3. Man sunkiausia dalis: kaip visa instaliacija tada atrodo? linijinių reiks tada min 2 porų kaip su remote laidu, ar užtenka vieną maitinti ar būtinai abi poras
4. Dar klausimas iš pačio stiprintuvo pusės, jame yra Line in ir Line out, Line in tai suprantu linijinių į magnetolą, o kam naudoti line out?
O aš pats įsivaizduoju tokį bendrą pajungimą, jis tinkamas ar ne?
http://img214.imageshack.us/img214/520/pvzcopy.jpg
Ar jungti taip? bet tada kodėl 4 kanalų stiprintuvas negauna laido iš kondensatoriaus?
http://a248.e.akamai.net/pix.crutchfield.com/ca/learningcenter/car/amp_wiring_diagram.gif
magaizeris
2012-06-06, 11:11 PM
Vis dėl to pasirinkta 35mm2 laidas :) dabar reikia gerų RCA, ką galit rekomenduoti?
magaizeris
2012-07-03, 08:12 PM
Pribrendo reikalas dėti rimtai garso izoliaciją, norisi kokybės daugiau ir mažiau barškesio, kadangi mašina leonas tai jo yra :) Tad klausimas kurį rinktis iš šių, kurio storio? kad būtų ne per daug ir ne per mažai, kad nesodintų labai durų, na patarkite man :) renkuosi štai iš čia http://www.geroskainos.lt/index.php?tpl=&_artperpage=48&cl=alist&searchparam=&cnid=f9996e10c4bfecb5eb4c455e0353eaa8
Ir kaži kiek maždaug gali reikėti? gal kas gali atsiliepti, iš golf savininkų durys maždaug vienodos
Liveris
2012-07-04, 12:44 PM
Imi viena ipakavimo šito http://www.geroskainos.lt/Izoliacines-medziagos/Izoliacines-medziagos/Silent-Coat-Extra-Shop-6-vnt-vibracija-slopinanti-medziaga.html
bus 2 lapai vidinei skardai, ir viena lapiukas išorinei. Vienom durim 3 lapai.
Ir šito 4 lapus abiem durim, http://www.geroskainos.lt/Izoliacines-medziagos/Izoliacines-medziagos/Silent-Coat-Sound-Absorber-7-0-3m2-ismatavimai-750x400.html
lapas vidinei skardai ir lapas po apšyfke.
Arba šitokio 4 lapus http://www.geroskainos.lt/Izoliacines-medziagos/Izoliacines-medziagos/LaviLine-FIRE10-variklio-skyriaus-izoliacine-medziaga.html
magaizeris
2012-07-04, 07:34 PM
siūlai tiesiog imti bitumą tą ir dėti dar ant viršaus papildomai jo?
Liveris
2012-07-04, 09:13 PM
Taip manau paprasciausias ir efektyviausias budas. Pirma vibro ir paskui garso izoliacija. O ka siulo tau det?
magaizeris
2012-07-04, 10:22 PM
siūlo įvairiai, kad nekišti pinigų į balą ir dėti tą pigų bitumą ~15lt kur eina mašinose toks originalus matosi jis, bet kaži koks efektas, bet įtariu geriau darysiu tavo variantą siūlomą
Liveris
2012-07-05, 11:03 PM
Na bituma gali det bet koki kad ir tapigu bet tada dek po 2 sluoksnius. O esme kad ant virsaus reikia det garso izoliacija kuri mazina triuksmus is lauko ir sulaiko is vidaus.
P.s. Sorry rasyta su telefonu.
magaizeris
2012-07-05, 11:17 PM
teip aš ir maniau, pats bitumas tik patogumui tiesiog, manau taip ir darysiu bitumą dėsiu kažką pigiau. Arba mastau apie tokį variantą, imti šitą bitumą http://www.geroskainos.lt/Izoliacines-medziagos/Izoliacines-medziagos/Silent-Coat-Extra-Shop-6-vnt-vibracija-slopinanti-medziaga.html ir ant viršaus dar dėti gumą http://www.geroskainos.lt/Izoliacines-medziagos/Izoliacines-medziagos/LaviLine-FIRE10-variklio-skyriaus-izoliacine-medziaga.html
Dabar toks klausimas tas bitumas imi ir klijuoji tiesiog ar dar šildyti reiks? tada reiks feną pirkti
skiesflyer
2012-07-05, 11:45 PM
Rekomenduočiau naudoti medžiagas pagal paskirtį. Pirk geriau maksimaliai kokybiškas, kiek leidžia kišenė ir montuok pagal rekomendacijas. Neprasidėk su visokiomis statybinių medžiagų imitacijomis. Geras bitumas autogarsui, tai ne vien smalos gabalas.
magaizeris
2012-07-06, 12:11 AM
Ką iš savo pusės gali rekomenduoti?kokį variantą, norių išgirsti daugiau pasiūlymų ir tada nuspręsti kartu kas yra geriausia, realiai labai tam pinigų negailiu, bet jei nėra būtina, tai neverta daug investuoti, prifarširuoti vien bitumo nereikia ir, galvoju apie ~3mm sluoksni bitumo,kad nebūtų be proto ir.. bet tarp kitko kokio storio rinktis rimtai? ne įsivaizduoju efekto visai
skiesflyer
2012-07-06, 01:24 AM
Kokio gamintojo pasirinksi medžiagas, nėra ypatingai svarbu. Svarbiau jas naudoti pagal specifikacijas ir paskirti. Jei kyla klausimų apie storius, tai reiškia net neįsivaizduoji, ką ir kur reikia montuoti. Ar nori bele palipinti? :D
Apie auto ruošimą akustikai, technologijas, skirtingų savybių medžiagas ir t.t. yra nemažai informacijos (ir šiame forume, ir gamintoju puslapiuose), netingėk pasiskaityti.
magaizeris
2012-07-06, 09:48 AM
Neslėpsiu taip ir yra, pasiklydau tarp visų gaminių, norisi jūsų patarimo link optimalaus varianto, na tarkim pačias dureles manau ir geriausia negailint klijuoti vidine ir išorinę puses, bet va kokio storio bitumo naudoti, radau neblogą variantą, ar pakanka tų 2mm?
O mastau apie tokį variantą, principe negailint išklijuojant, ar teisingai mastau?
http://www.decibel.lt/sites/default/files/images/HPIM5795.preview.JPG
Pakaks ir tu 2mm skarda kuri nuotraukoje klijuok iš abiejų pusiu, nes ji labiausiai vibruoja.
magaizeris
2012-07-06, 01:02 PM
storis tada jau nuspręstas, imsiu 2mm storio arba 3mm storio, dabar toks dalykas,praktiškai visus lietuviškus puslapius praėjau, peržiūrėjau tas vibro izoliacijas, nu kosmosas kažkoks už mažuz lakštus ir mažus dengiamus plotus gaunasi per brangiai, gal žinote kur įsigyti ar net galit rekomenduoti konkrečiai su nuoroda kainos,kokybės ir dengiamo ploto viduriuką? likčiau dėkingas. Esu atviras jūsų pasiūlymams, užknisa tas dalykas kuo labiau domiuosi tuo sunkiau išsirinkti, kiek vienoms durims su kaupu gali reikt kvadratais matuojant?
Liveris
2012-07-07, 12:32 AM
Tai imk kur pats nurodei linkus prieš kelis postus ir nesuk galvos. Skirtumas bus akivaizdus kai pasidarysi.
p.s. nors dar kartą perziurėjau linkus, tai bituma geriau imk sita http://www.milgreta.lt/product_info.php?cPath=212_159&products_id=34377&osCsid=84bbfc37091806e449de7fcfbe879285
nes gaunasi čia vienas lapas atstoja ten to 4 lapus pagal dengiamą plotą, ir kaina gaunasi pigesnė.
darko
2012-07-07, 10:48 AM
Tai imk kur pats nurodei linkus prieš kelis postus ir nesuk galvos. Skirtumas bus akivaizdus kai pasidarysi.
p.s. nors dar kartą perziurėjau linkus, tai bituma geriau imk sita http://www.milgreta.lt/product_info.php?cPath=212_159&products_id=34377&osCsid=84bbfc37091806e449de7fcfbe879285
nes gaunasi čia vienas lapas atstoja ten to 4 lapus pagal dengiamą plotą, ir kaina gaunasi pigesnė.
0.75 kvadrato už 72 litus... wow, brangsta tas bitumas kaip auksas krizės metu :ku) nejau čia visi tokiom kainom perkat?
magaizeris
2012-07-07, 12:33 PM
kažką gal gali pasiūlyti pigiau? :)
Liveris
2012-07-09, 12:24 PM
0.75 kvadrato už 72 litus... wow, brangsta tas bitumas kaip auksas krizės metu :ku) nejau čia visi tokiom kainom perkat?
Tai geriau čia pažiurėk :) http://www.geroskainos.lt/Izoliacines-medziagos/Izoliacines-medziagos/Silent-Coat-Extra-Shop-6-vnt-vibracija-slopinanti-medziaga.html
magaizeris
2012-07-09, 12:50 PM
Garso izoliacija jau nuspręsta, imsiu iš Juliaus. Dabar toks dalykas, esama sistema yra galva CDA 117RI, bosas JL AUDIO 12W3v3-4, jam slash 500/1v2, dabar dairausi į komponentus ir jam stiprintuvą, telpa 16tukai, ką galite rekomenduoti, net neįsivaizduoju į ką žiūrėti kai tokia galybė jų, domina kokybė, realiai kaina nėra prioritetas, bet kosmoso kurio neišnaudosiu ir nereikia :) muzika trance,club,pop
Liveris
2012-07-09, 04:06 PM
Pažiurėk temą apie Visatonus. Pas mane pasatas B5, praktiškai tokios pat durys kaip Leono, tai mano ausiai skamba gan padoriai.
Vilmantas
2012-07-09, 06:44 PM
Kiek skaitau - tokiam Klientui siūlyčiau kažką su giliu nesilpnu priešbosiu ir neikyriu aukštadažniu. Man panašu kad vienas iš rimtesnių pasirinkimų būtų GLADEN AUDIO RS 165.
Trijų omų priešbosis, daug nesikraipo net ir be HPF ijungimo, nedraskantis ausų aukštadažnio skambesys - ir katalikiška kaina.
magaizeris
2012-07-09, 10:16 PM
O kaip MB Quart, Focal, Hifonic, hertz, morel kažką? Yra tekę klausytis kažkada MB nu labai patiko garsas, bet sunku daugiau su kažkuo lyginti, duryse bus jau ne už kalnų minimali garso izoliacija
Vilmantas
2012-07-09, 11:25 PM
Matai - kiekvienas gamintojas savaip daro garsą plius saviti niuansai. Tarkim iš tavo pavardintų: Kvartai butų panašiausiai į tiesą. Focal aukštas dygus ir nežinia ar patiks, labai balansuoja ties nekomforto riba. Hifonics išvis mest šuniui. Hertz priešbosiai mediniai, nemuzikalus bent jau man. Su Morel priešbosių instaliacija nesusitvarkysi šimtu procentų...
Čia tau užvis geriausia bent kokia perklausa būtų daugmaž teisingesnėje auto - kad susidarytum bent pradinį vaizdą...
magaizeris
2012-07-10, 12:24 PM
Tai trance muzikos gerbėjui ką gali rekomenduoti iš savo prekių? kad turėčiau kelis variantus. Na taip būtų idealu perklausa, bet kad nelabai kur turiu tai įgyvendinti... Kaip šitie http://www.garsugama.lt/produktai/garsiakalbiai/jl-audio1/jl-audio-c2-650/ apskritai kaip jl gaminiai iš akustikos, subais ir stipreku esu patenkintas
Vilmantas
2012-07-11, 11:35 PM
Jei kažką konkrečiau - tai neteršiant forumo kelkimės į skypą ar privatą. O dėl JL akustikos: priešbosis tapatus charakteriu žemadažniams: agresyvus, dinamiškas, gana gilus. Toliau visa kita neypatingai subtilu - sakyčiau skirta nelabai išrankiam , ne pačiam muzikaliausiam pirkėjui.
magaizeris
2012-07-22, 09:32 PM
Pradėta daryti izoliacija su SILENT COAT Noise Isolator 8 ir bitumu, efektu jau esu patenkintas padarius vos dvi duris... Iškilo toks klausimas,kas gali padėti šia tema, turiu magą alpine cda 117ri, ką gali iš jo gero padaryti,ar kažką dasipirkti kad atsirastų dar geresnis garsas, kalba eina apie inspiron procesorius, ar man jaustusi kažkas. Tarkim pxa-h100
magaizeris
2012-07-22, 09:52 PM
lauksiu minčių jūsų :)
deficky
2012-07-30, 11:39 AM
jei nusipirksi as noreciau jo pagalba pazaist su 96 jei nieko pries
:)
magaizeris
2012-07-30, 10:50 PM
tai gal žinai ką nors apie jį? ar verta jį išvis pirkti :)
Artūras S
2012-08-14, 03:14 PM
Garso kokybė gerėja trumpinant signalo kelią. Kuo daugiau radio detalių signalas pereina tuo labiau prastėja jo kokybė. Procesoriaus naudojimas tikrai netrumpina signalo kelio, tačiau su procesorium galima išgauti skambėjimo "įspūdį". Na kitaip sakant galima išgauti didesnius garso panoramos "gabaritus" kas yra visai kas kita negu garso kokybė.
magaizeris
2012-08-23, 11:54 AM
žodžių išvada iš dalies tikrai vertas pirkinys kiek suprantu, būtų smagu gauti dėvėtą... ech
magaizeris
2012-08-24, 10:53 AM
Sveiki audio fanai... Noriu pasikonsultuoti su jumis vėl dėl galios galima pasakyti taip... Trumpai nupasakosiu situaciją, yra gan padorus stiprintuvas, jam laidų pagal idėja tikrai manau pakanka, bet atrodo kad jis nevalina taip kaip turi būti, kiek žinau nu tiesiog rimtas daiktas čia tikrai, bet kažkaip trūksta akivaizdžiai, ieškau probelmos sprendimo, vis dėl to aš jaučiu kad šis subas turi geriau grot nei groja.
Sistema:
*Akumas pastatytas standartinis 75ah beroc, tai tikrai negalima sakyti mažos talpos.
*Laidai stiprintuvui:
/*Pliusas nepamenu bet nuo 4 metrų iki 4,5 metro. Dietz 35mm2
/*Minusas nuo diržo varžto. Ilgis ~0,6 metro maždaug. Dietz 35mm2
***Kondensatoriaus nėra***
*Stiprintuvas stovi JL Slash 500/1v2 ir subas JL 12W3v3-4 su slėginę dėžę trumpintu portu kelti slėgį. Slėgio nėra labas rytas.... Nu esu girdėjęs tokį pat subą tai net ausis užgula, nu mano mašina maža ir nėra jokio valinimo, nėra to slėgio. Pas buvusi subo šeimininką buvo visada jis užmaitintas nuo 4ch denono tai gaudavo max ~250rms 4ohm, tai patikėkit grodavo vos ne geriau nei pas mane, slėgio to būdavo...
Tad ieškom bėdos, nuo ko pradėti, pliusas faktas jam geras nes tiesiai nuo akumo, kaip dėl minuso, gal prastas kontaktas į kėbulą, gal galėčiau su testeriu kažkaip pasimatuoti?
Laukiu jūsų minčių ribeta!
P.S supratau kad tikrai kažkas pas mane su kontaktu ar kuo yra, seniau turėjau audio system F2-500 tai atsiprašau 1 x 800W RMS @ 4 Ohm subui per daug būtų buvę, bet tas pats ššš būdavo, kažkur bėda slypi kitur, kad stiprekas negauna srovės, tai bus problema kėbule kokiam ar dar kas net nežinau gali būti
Liveris
2012-08-24, 02:16 PM
Tai imi testerį dedi prie stiprintuvo + ir -, jugni muziką kiek jau leidžia pagal ausis :) ir žiuri kiek turi įtampos. paskui dedi testerį prie akumo ir žiuri koks skirtumas tarp rodmenų. O toliau jau bandysim patart.
Mano nuomone perploni laidai ir akumas slabnokas.
Užsidėk pakrovėją ant akumo ir tada bandyk paklausyt muzikos, ar bus skirtumas?
magaizeris
2012-08-24, 10:22 PM
ryt taip ir padarysiu. Ot velniava, dar klausiau kai pirkau tada ar užteks man 35mm2 sako sočiai, va kad nori, bet nejau jau pas visus pas ką gerai groja sudėti rimti akumai? papasakok plačiau ką turėjai konkrečiai
magaizeris
2012-08-25, 01:30 PM
pamatavau, tai ant užvestos mašinos su įjungta klima dar buvo, muzika grojo jau iki tos ribos kol dar nėra didelių iškraipymų, bet tokiu garsu neklausau net. Akumas rodė svyruojančiai 15,32-15,50 stiprintuvas rodė ta patį svyravimą, kame replytės? Jei aišku pritildai iki klausomos normos tai tas svyravimas visiškai būna minimalus
magaizeris
2012-08-25, 02:55 PM
nu taip, ant užgesintos rodo ~14,5 o ant užvestos tiek, nu einu dar kartą specialiai
Atnaujinta:
Ant užkurtos svyruoja dabar 15,38-15,40
Liveris
2012-08-25, 03:21 PM
matuok su kitu testeriu, uzvestai masinai amx gali buti 14.6 v, neuzvestai jei akumas pilnai pakrautas 12.5v.
JLsystem
2012-09-03, 03:38 AM
Tai imi testerį dedi prie stiprintuvo + ir -, jugni muziką kiek jau leidžia pagal ausis :) ir žiuri kiek turi įtampos. paskui dedi testerį prie akumo ir žiuri koks skirtumas tarp rodmenų. O toliau jau bandysim patart.
Mano nuomone perploni laidai ir akumas slabnokas.
Užsidėk pakrovėją ant akumo ir tada bandyk paklausyt muzikos, ar bus skirtumas?
Perskaityk kokį vėja čia parašei. Jei matuoji įtampos kritimą, tai ir matuok įtampos kritmą ant laido, o ne įtampas prieky ir poto gale. kur tokio matavimo paklaidą begalinė. Aišku nemanau, kad kas suprato ka aš čia parasiau, bet 9kl kurse jau tokius dalykus mokino.
Imi testri ir vieną jo gala dedi prie Pliuso ant klėmos. o kita prie pliuso ant stiprintuvo. paleidi muziką ir matai TIKRAJI įtampos kritimą ant tos grandinės dalies. poto taip pat padarai su minusu. Jei itampos kritimas yra didesnis kaip +-0,3V sistemą turi problemų.
Matuoti reik su Multimetru išsirinkus pastovios itmapos rėžimą. Geriausia matuoti naudojant sinusini garsini signalą.
Liveris
2012-09-03, 11:03 AM
Na Juliau nelabai isivaizduoju standartinio testerio laido 4 metrų ilgio, kad nuo variklio iki stiprintuvo (bagažinės) būtu galima prasimesti. PAsidarius žinoma galima, bet ne originalus, klausimo autoriui jau ir taip čia kosmosas.
O aš turėjau omeny, kad gal pas ji krovimo išvis nėra, pirma matuoji prie akumo kiek kas rodo, o pas prie stiprintuvo.
Tavo žinoma matavimas tikslesnis, bet mes čia neinam į smulkmenas ;)
peris
2012-09-03, 11:42 AM
dar kartais nepakenkia tiesiog pamatuot testerio laidus dedant ant klemų, ir poto minusinį testerio laidą perdėt ant kėbulo :) gali nustebinti skaičiai :D
magaizeris
2012-09-09, 12:00 PM
gali tai gali, bet rodo ką sakau, tai labai keista, nes testeris tai veikia. Darysim kaip jl'as sakė, dursim laidus ir matuosim normaliai, dabar kai pagalvoji tai nėra logikos taip matuoti kaip man kiti siūlė... Su kuo pakalbėjau darbe kas elektrikai tai tik taip ir ne kitaip.
magaizeris
2012-09-29, 07:17 PM
o kažin kaip manot dabar esamas 35mm laidas skirtusi efektas tarkim nuo 50? ilgis apie 5m nedaugiau gal kiek mažiau net, stiprintuvas jl slash 500/1v2 ? gal bereikalo iškart nedėjau 50, na be jei tilptu dėčiau antrą, bet vat klausimas ar skirsis
magaizeris
2012-12-26, 10:35 PM
iškilo toks klausimas renkantis garsiukus apie dažnius, nelabai ką apie tai žinau, tarkim Atkuriamų Dažnių juosta 50hz - 23 khz vienų garsukų, o kitų yra Atkuriamų dažnių juosta 60 hz - 20 khz, į kokia juosta labiau atkreipti dėmesį? kokie pagrindiniai kriterijai renkantis 16 komponentus
proel
2012-12-26, 11:10 PM
Aktualu ir man
peris
2012-12-27, 12:44 AM
pirkamas šešioliktukus komponentus į dažnuminės plotį gali visai nežiūrėti
magaizeris
2012-12-27, 01:08 AM
aišku, pliusas tau už konkretumą. Ką galima padoraus pasirinkti už 300-500lt garsiukus? esu gavęs variantą MB QM 160 Q bet norėtūsi iš platesnio asortimento
peris
2012-12-27, 01:17 AM
komplektuokis iš buitinių geriau :) jei nėra noro ar yra kažkokių kitų priežasčių, tai jau nebežinosiu :)
magaizeris
2012-12-27, 01:23 AM
iš tikro visada galvojau ir apie šį variantą, turėtų neblogai gerai parinktos kolonėlės skambėti, tačiau yra toks paprastas dalykas kaip varža? jei kolonėlė kokių 6ohm tai kokio stipro reikia tam reikalui?aš kiek esu matęs tai 4 visur. Aš manyčiau labiau geriau ir paprasčiau nupirkti komponentus, čia kol surinksi viską :) Kas geriau atgroja už tokią sumą DLS,Gladen Audio ar German Maestro. Šiuo metu trys labiausiai dominantys gamintojai, bet nežinau iš tikro, esu girdėjęs neblogų atsiliepimu apie ta naują firmą Rainbow, gal kas plačiau?
peris
2012-12-27, 01:35 AM
čia ne didžiausia bėda :) filtras būtų didžiausia bėda
magaizeris
2012-12-27, 01:40 AM
tai apie ką čia mes kalbam dar tada :D aš nesu dieve labai išrankus, reikia tiesiog geriau grojančių už originalius ir su gražiais aukštais, viskas visi mano norai :)
magaizeris
2012-12-31, 12:54 AM
kokia nuomonė apie audio system F2 stiprintuvėlį garsiukams GLADEN AUDIO RS 165?
peris
2013-01-02, 01:13 AM
žmonės šneka, kad audiosystem stiprintuvėliai labai puikiai draugauja su žemadažniais garsiukais, tačiau gali būti, kad tie šnekantys žmonės nė karto negirdėjo to stiprintuvo. Tai reiktų pačiam paklausyt ir įvertint ar tas stiprintuvas tinka, tavo garsiakalbiam.
magaizeris
2013-01-02, 12:46 PM
Aš manau kokį F2 pasiimti, jų yra mažų, galima prie gerų norų ir po sėdynę pakišti
magaizeris
2013-01-03, 10:11 PM
Tai va šiandien šioks toks atsinaujinimas, buvo 35mm2 Dietz, plius į dėjom 50mm2 Zealum, na dabar jau tikrai man netruks srovės :D nebe vaikiškai jau... Bet dar iki galo nebaigta, reikia nuimti kondiką ir sutvarkyti voratinklius.
Inproof
2013-01-03, 11:04 PM
Tai kaip čia dabar pas tave suprast? 2 laidai ? O ir šiaip ar gi trūko tos srovės ? Tu gal geriau palik tą 50mm laidą ir 35mm sunaudok + nuo generatoriaus iki akumo, - nuo akumo iki kėbulo ir - nuo akumo iki variklio? Jei dyzelis gali dar + iki starterio nusivest. Va tada bus aiškus skirtumas.
magaizeris
2013-01-03, 11:31 PM
pirmas dalykas ar kažką padės? turiu likučiu laidų šiam reikalui bet laukiu šiltesnių orų
P.S - nuo akumo iki variklio ką tai duos?
Blogulis
2013-01-04, 12:41 AM
pirmas dalykas ar kažką padės? turiu likučiu laidų šiam reikalui bet laukiu šiltesnių orų
P.S - nuo akumo iki variklio ką tai duos?
papildomai geresnę masę
Inproof
2013-01-04, 10:40 AM
Tai galimai gali duoti daug geresni efektą, nei davė tau pasikeitimas nuo 35mm iki 50mm. Amerikonai šneka, kad tai 35% pagerina srovę, bet čia tik taip skaičiukas. Jei jau taip sieki tobulos srovės tai tik laidų neužteks. Atsirestauruok generatorių, jei yra galimybė tai ir tobulink, jei Kaunietis galiu patart vietą. O šiaip visi laidai kurie susyje su audio kuo rimtesni tuo geriau.
O šiaip perskaityk visą mano volvo temą, matau eini tą patį kelią kurį aš tiką praėjau. Rasi ten nemažai naudingos informacijos.
magaizeris
2013-01-04, 05:43 PM
Laidai stori tikrai nepakenks, ir du geriau nei vienas :) sekantis etapas generatorius ir bus 120A
Inproof
2013-01-04, 07:54 PM
Iš ko spredi, kad bus 120a? 2 laidų nepalikčiau vien dėl to, kad jie nevienodi....
magaizeris
2013-01-04, 08:29 PM
nu viešpatie kaip tai iš ko, kai pirksiu generatorių tai ir pirksiu iš patikimų rankų jį tvarkingą ar restauruota, o jei čia pradėsi bijot visko ir galvot tokius niekus tai žinai tada... Rimtos firmos neužsiima manau nesąmonėmis. O kas liečia laidus tai turėjau senus 35mm2 pravedęs tai ir palikau tiesiog, nachrina čia ji gadint. 50mm2 monoblokui o 35mm2 bus akustikai, be jokių plačių diskusijų tikrai geriau nei vieną laidą dalinti keliems stiprintuvams..
Inproof
2013-01-04, 08:42 PM
Tu sustok žmogau, neskubėk. Koki tu generatoriu pirksi? Tu galvoji, kad visom mašinom jie vienodi ? O iš ko tu jį pirksi tai mažiausiai svarbu man. Esme kita dar yra, jei perki naudotą, nežinia ką tu ten iš jo gausi ir kiek jis amperų tau gamins ir kokia srovę laikys. Važiuoji pas rimtus generatorių meistrus, prašai, kad išmatuotų srovę su/be apkrovos ir pasiprašai, kad išmatuotu kokia srovę siurbia stiprintuvas ant didžiausio piko. Tada žiūri ką gauni ir tariesi su meistrais ką jie gali padaryti iš to generatoriau.
magaizeris
2013-01-04, 08:59 PM
su uab dagas kalbėjau tai būtų man 120A, siūlo restauruotą su garantija tai dėl jo nebijau, pakaitalas mano mašinai viskas ten tinka ta tai pats žinau, bet vat kaip pasakei plačiau tai neaišku pasidarė. O tai neužtenka dėti mano mašinos 120A kuris tinka tvirtinimas ir visa kitą mano mašinai? tiesiog galingesnį? kiek girdėjau nieko ten iš tarkim 90A mano seno nepribursi, jo nepadarysi galingesnio, nebent atgausi tik tuos 90A.
Trumpai tariant leono 120A generą įdėčiau į savo leona kuriama originaliai buvo 90A.
Inproof
2013-01-04, 09:01 PM
Jeigu visas tvirtinimas, skriemulys tinka tai viskas ok tada. O kaina jo ?
magaizeris
2013-01-04, 09:07 PM
Ne matyt mes tiesiog nesusikalbėjom, žinoma tai suprantu juk nuo kitos mašinos ir neketinau dėti jo, čia suprantama, čia man siūlo bosch mano leono generatorių 120A pilnai restauruotą su 18m garantija už 499lt, ką manai? ar geriau ieškot dėvėto ir ji restauruoti, bet kaži kas iš to gausis ar ne tas pats.
500lt aišku nesinori iškarto skubėti mesti, kaip sužinoti nuo kokių mašinų man tinka kažin?
Inproof
2013-01-04, 09:43 PM
Turi gi generatoriu mašinoje, išsiemi ir neši restauruot, o ar tapati kaina gausis ar pigiau tai jau nežinau.
magaizeris
2013-01-04, 09:44 PM
na bet mano 90A, o iš 90A sako 120A nepadarys, tai kaip suprasti? Tai perdirbimas galimas?
magaizeris
2013-01-05, 02:29 PM
Tai kaip čia dabar pas tave suprast? 2 laidai ? O ir šiaip ar gi trūko tos srovės ? Tu gal geriau palik tą 50mm laidą ir 35mm sunaudok + nuo generatoriaus iki akumo, - nuo akumo iki kėbulo ir - nuo akumo iki variklio? Jei dyzelis gali dar + iki starterio nusivest. Va tada bus aiškus skirtumas.
šiandien pažiūrėjau, starterio dar dar laidas, nu bet generatoriaus nesąmonė man atrodo ateina laidas į originalia dėžutė kaip golfuose ir būna, tada per originalų saugiklį į plokštelė ir į + klemą, reiks atvesti normalų su saugikliu laidą tiesiai nuo genero į +
Inproof
2013-01-05, 07:20 PM
Saugiklis nebutinas
magaizeris
2013-01-05, 07:50 PM
Juk saugiklis originaliai tai buvo, tai dedant kitą laidą ir reikia, avdruk nelaimė ar kas... :)
magaizeris
2013-10-16, 07:29 PM
Iš mano garažo nieko gero, keletą atnaujinimų yra, bet gal ypač galima sakyti pradėjimas vėl nuo naujo ir kažko ieškoti neaišku net ko pačiam.. :D Taigi viskas buvo parduota ką turėjau ir atlikta keletą darbų, priekinės durys minimaliai paruoštos vibro izoliacija, bet kai pradėjau gilintis man net juokinga pasidarė kaip aš galėjau tokias nesąmones daryti. Tad sekantį šiltą sezoną durys bus pertvarkytos ir jau rimtai o ne minimaliai. Dar ką galiu pasakyti, ant mašinos ištepta ~4kg skysto bitumo, ir esu kokybe tikrai patenkintas, ne tik ji gaunasi kaip antikorozijai, bet dar ir vibro kažkiek funkcija atlieka. Taigi išteptas visas dugnas, arkos, žodžiu visa išorė. Sekantis žingsnis vidaus garso kažkiek gerinimas. :) Šiuo metu viskas groja paprastai, bet aiškiai, CDA 117RI + PXA-H100 garso procesorius. Originalūs garsiakalbiai lyg iš naujo atgimė :) kol neturėsiu rimtų pinigų tol gros originalūs garsiakalbiai kurie pakankamai jautrūs. Labai patiko pamokos štai čia, stoga būtent taip ir darysiu
http://www.geroskainos.lt/Apie-SilentCoat/
magaizeris
2013-10-18, 02:02 PM
O dabar prie reikalo, noriu pakalbėti su tais kas supranta, vis mastau apie buitinių kolonėlių garsiakalbio montavimą į automobilį, bet vat įdomu kaip reikalai su filtrais tada?
Artūras S
2013-10-18, 05:36 PM
Daraisi filtrus pats.
magaizeris
2013-10-18, 10:04 PM
čia jau rimta..
Jazzas
2013-10-18, 11:41 PM
Arba imti ne tik garsiakalabius is kolonėlių, bet ir filtrus.
magaizeris
2013-10-22, 03:38 PM
O gal kam teko klausytis biudžetinių garsų, kurie gražiau groja Rainbow EL-C6.2 ar Gladen Audio M165, gladenas gundo kad duoda 25mm tweeterius
Vilmantas
2013-10-22, 05:48 PM
Jei nuo grotuvo, jama EL modeliuką, jei nuo stipreko - visos rekomendacijos M serijai.
magaizeris
2013-10-22, 08:20 PM
Pradžioje tikrai bus tik nuo grotuvo. Imsis rainbow manau, pakaks man, arba pakaks susirgimui labiau :D bet nesinori daug išleisti, norisi šiek tiek geriau kad nei originalūs garsiakalbiai groja. Bet vat pats sau ties čia ir pradedu prieštarauti, originalūs velnias žino kažkokie philipsai, bet popieriniai jautrūs, ir dabar su pxa-h100 paderinimu kur kas gražiau groja :) O ką manot ties šituo klausimu, ar logiška yra dėti į priekį kaip pavyzdžiui brangesnius, o į galą vėliau pigesnius to paties gamintojo garsiakalbius? Nes visose 4 duryse 16 komponentai stovi, aišku faktas visi 4 vienodi geriau, bet man įdomu ar kas daro taip :D
Vilmantas
2013-10-22, 09:16 PM
Tavo tipo mašinoje, vienareikšmiškai į tik priekį už maksimalią įkandamą kainą, galą paliekant ramybėje. Tikrai pasiteisins xxx sykių labiau, nei kiekvieną skylę užkišti pigium.
magaizeris
2013-10-23, 10:08 AM
supratau ir ačiū už paprotinimą
magaizeris
2013-11-20, 01:15 PM
Kokiu principu kaip manot mediniai tokie žiedai tvirtinasi prie skardos? apskritai kaip juos taisyklingai pritvirtinti?
Artūras S
2013-11-20, 01:52 PM
Medvaržčių pagalba reikalinga. Jei yra noras, galima panaudoti ir srieginius varžtelius.
magaizeris
2013-11-20, 03:04 PM
O po mediniu žiedų patepti ar paklijuoti gal ką nors šventai ramybei?
Artūras S
2013-11-20, 04:33 PM
Prisukus, tarpelis tarp skardos ir žiedo turi būti sandarus.
magaizeris
2013-11-23, 07:46 PM
Ketinau viską baigti, bet persigalvojau vėl ir kažką darysim toliau :) Tai gi, šiuo metu viska groja CDA-117RI + PXA-H100. Šiandien pravestos stora, rimtas svarkės kabelis 50mm2. Dabar suprantu skirtumą tarp svarkės kabelio ir tarkim kokio Zealumo, kad ir ta patį paėmus 50mm2. Aišku su svarkiniu sunku dirbti tikrai, jį pravedžioti užtrukau kur kas ilgiau, bet pradėjus dirbti vien įspūdis geras, svarkinio kabelio gyslos varinės, stiprios tokios, sunku net perkirpti neturint rimtų replių, kas liečia zealuma tai ten milijonas siūlo metalinių ir tiek :D Šis kabelis maitins 4ch stiprintuvą, bei ateityje monobloką. Yra jau ir komponentai kuriuos nusprendžiau visgi dėti, Dls R6A
O ne laido paviršiumi srovė teka kartais?? a?
Tad tie smulkūs metaliniai siūleliai manau bendroje sumoje sudaro didesnį laidininko plotą.
Nieko prieš svarkinius laidus, bet nereikia pamiršti kur ir kam yra gaminami skirtingų parametrų laidai ir neskubėti nuvertinti vienų ar kitų ;)
Vilmantas
2013-11-25, 09:47 AM
Va šitą dalyką reiktų stipriai paviešinti, nes iš nežinojimo daug kas perka kabelius su kuo storesnėm ir stipresnėm gijom...
Saraz
2013-11-25, 11:41 AM
O čia kartais ne audiofilų pasakėčios?
Inproof
2013-11-25, 12:00 PM
Dėja čia tikrai ne pasakėčios. Plius svarkiniai laidai baisiai megsta pasigauti visokias korozijas po kapotu.
magaizeris
2013-11-25, 12:22 PM
va čia tai zjbs :D na kas liečia koroziją tai vargu, nes galiukas su kembriku hermetizuotas
spydas
2013-11-25, 12:30 PM
Vieno užsienio forumo dalyviai, neturėdami, matyt, ką veikti :D ir, turėdami priėjimą prie metalų laboratorijos, atliko keleto pas juos populiarių ir išreklamuotų jėgos kabelių kokybinę analizę - gražių, "sidabruotų", "ofc"... Mamyte brangioji, ko jie ten tik nerado - aliuminis, alavas, cinkas...buvo egzempliorių, kur vario net mažuma :D Svarkės kabelis lyg etalonas atrodė. Senukuose vaikščiodami bent pakilokit tą svarkės kabelį kiek jis maždaug sveria - vat tiek turi sverti varis :D jei "šustras" tokio pat skerspjūvio kabelis juntamai lengvesnis (kas dažnai būna tarpe pigesnių) - spjaukit į jį, galit ir tiesiogine prasme - bo nusipirksit aliumo gabalą :D
magaizeris
2013-11-25, 12:42 PM
Iš tavo šneku, kaip ir supratau galiu būti ramus dėl savo svarkės :D atvirai pasakius aš linkęs daugiau manyti kad svarkės geriau grynas varinis laidas, pažiūrėkim kad ir po tapačiu kapotu kokie laidai eina, vis gi ne siūlai o rimti svarkiniai tariami laidai :)
Saraz
2013-11-25, 01:17 PM
O kokią nuorodą su skaičiavimai ir formulėm galit parodyt? Nes nieko panašaus neradau, o ir wiki tam nepritaria
At high frequencies, current travels near the surface of the wire because of the skin effect, resulting in increased power loss in the wire. Stranded wire might seem to reduce this effect, since the total surface area of the strands is greater than the surface area of the equivalent solid wire, but ordinary stranded wire does not reduce the skin effect because all the strands are short-circuited together and behave as a single conductor. A stranded wire will have higher resistance than a solid wire of the same diameter because the cross-section of the stranded wire is not all copper; there are unavoidable gaps between the strands (this is the circle packing problem for circles within a circle). A stranded wire with the same cross-section of conductor as a solid wire is said to have the same equivalent gauge and is always a larger diameter.
Audio forumuose taip pat aiškių skaičiavimų nėra, bet visi sutaria kad tas "skin efektas" (vertimo neieškojau) automobilių instaliacijose arba neegzistuoja arba praktiškai neturi jokio efekto.
Brangieji, šį retorinį klausimą uždaviau ne diskusijom plėtoti, nes jei jas norit plėtoti, duokit įrodymų su konkrečiais pavadinimas, fiziniais duomenimis ar rezultatais.
Tiesiog patikslinti norėjau.
Jei jau norit lyginti svarkini laidą su audio laidu, dėkit ir abiejų fizines bei kitas savybes viešumon ir prašom lyginti, nes dabar gaunam pokalbį, kad varis geriau už aliumą.
O naudojam kas ką norim ir dėl to nesipykstam. Visi turime savo tiesą ;)
spydas
2013-11-25, 01:45 PM
Kodėl ne diskusijom... Kiekvienas save gerbiantis audiodiskusijų fleimas turi turėti savo amžiną fleimą apie laidus, gal pakurs moderatoriai atskirą :D Paviršiaus efektas automobiliniuose jėgos kabeliuose - normali, sakyčiau, tam pradžia :ku)
Saraz
2013-11-25, 01:50 PM
O kodėl iškart "fleimas"? Man asmeniškai pasidarė įdomu perskaičius šį teiginį, taigi bandau išsiaiškint kaip ten vis dėlto yra.
spydas
2013-11-25, 02:01 PM
Saraz - tai gi pats pajuodinai wiki citatoj. Ar ne tu? :D At high frequencies... Apie kuriuos dažnius 12 (14 :D) voltų nuolatinės srovės jėgos kabely mes šnekam? :D Nėr čia ką net aiškintis :D
Fiziką visi žinom, praktikoje taikom įvairiai: ieškom ko kokybiškenio laido (sudėties prasme) už kuo patrauklesnę kainą (kuo pigiau). Finale - aiškėja tendencija naudoti ne visai tai paskirčiai skirtus laidus, tačiau viską pasukam į tai, kad audio nekokybiški ar kad jų naudojimas neduoda gerenio garso, tad kam juos naudoti.
Man šios diskusijos be normalių įrodymų, o tik nuomonių rašymas yra beprasmės.
Tiesiog mano replika buvo į tai, kad magaizeris, pareiškė, kad iš audio jėgos kabelio byra siūleliai. Tiesiog norėjau pasakyti, kad taip ir turi būti.
Kalbant apie metalo kokybinius reikalus - nesiveliu į diskusijas, nes pats niekad netikrinau, metalų negryninau, skirtumų tarp skirtingų laidų nematavau.
Galim pradėt kalbėt apie "grožį" bendrąja prasme, diskusija bus panaši manau :)
Saraz
2013-11-25, 02:05 PM
Saraz - tai gi pats pajuodinai wiki citatoj. Ar ne tu? :D At high frequencies... Apie kuriuos dažnius 12 (14 :D) voltų nuolatinės srovės jėgos kabely mes šnekam? :D Nėr čia ką net aiškintis :D
Tame ir problema, kad mano radiniai visiškai nesutampa su kategoriška kai kurių forumiečių nuomone :)
magaizeris
2013-11-28, 12:15 PM
Gerai čia jau su laidais aišku viskas :D bet vat laukiant žiedų DLS'ams iškilo klausimas toks, kaip jie groja gal kas žinot, gal kažkoks išskirtinis paruošimas jiems būtinas duryse? prie to paties kai imsiu skarda kažkuo pasirūpinčiau. P.S DLS R6A
magaizeris
2013-12-28, 11:26 PM
Ko gero teks ieškotis komponentams dvikanalio, ką galit rekomenduoti?
magaizeris
2014-01-10, 12:18 PM
Taigi dls parduoti buvo, ir nesusilaikiau nupirkau rainbow beat 2 su rainbow sl-12 su uždara dėžute. Kadangi buvau sukvailiojęs ir iš pardaviau laidus, nebeturiu nieko. RCA jau galima sakyti paimtos zealum dvi poros. Dabar liko maitinimą pravesti vėl ir bus tam kartui vuoolia
magaizeris
2014-01-13, 03:39 PM
Nupirktas 35mm2 laidas. Pliuso ilgis ~4.5m. Jis jungsis į šakotuvą. Nuo jo eina laidas apie 1m 20mm2, kokio saugiklio reikia? Gal kas galit padėt turit gal lentele kokia
Blogulis
2014-01-13, 10:05 PM
http://www.elektrokom.lt/?lang=lt&action=10&show=5492;5883
magaizeris
2014-01-14, 09:37 AM
aš parodyti noriu, nereali svetainė, viskas vienoje vietoje http://bcae1.com/wire.htm
Artūras-M
2014-01-14, 10:37 AM
Viskas labai paprasta - iki 5A vienam kvadratiniam varinio kabelio milimetrui. Esant tokiai srovei, kabelio temperatūra net esant pačioms blogiausioms aplinkybėms neviršys 50 laipsnių. Saugiklis, tai parazitas, ant kurio krenta įtampa. Taigi pagrindinis turi būti maksimaliai leistinas. Kaip vaistinėje seikėti nebūtina, priklausomai nuo aplinkybių, trumpalaikis srovės padidėjimas iki 7-10A vienam kvadratiniam milimetrui nėra kritiška, bet geriau apsistoti ties 5A ;)
Visų pirma turi suprasti, ką saugiklis saugo. Saugo kabelį nuo izoliacijos užsidegimo. Reiškia saugiklinė turi būti kaip galima arčiau akumuliatoriaus, lengvai prieinama, kad ištraukti/pakeisti saugiklį, ir tas kabelio galas kuris yra iki saugiklinės, neturi turėti jokių galimybių sukontaktuoti į korpusą. Laidai automobilyje užsiplieskia akimirksniu, mirkt ir dega per visą kabelio ilgį. Jeigu yra šalia standartinė auto šina, ji taip pat užsiliepsnoja labai greitai. Realiai degančius laidus auto šinoje mačiau, niekam nelinkėčiau to pamatyti.
magaizeris
2014-01-14, 11:18 AM
Taip, laukiu jau siuntinuko, atkeliaus visos gofros ir kitos apsaugos, į šitą reikalą visada dedi maksimalias pastangas, kad išvengti bet kokių pasekmių
Artūras S
2014-01-14, 01:26 PM
Man yra buvęs toks atvejis. Kažkada turėjau BMW 5 1983m.. Kartą prie sankryžos pradėjo patys valytuvai valyti langą ir pasirodė dūmai iš po kapoto. Supratau, kad traukinys nelaukia, išjungiau degimą ir staigiai prišokęs nuėmiau akumo gnybtą. Prasitrynė pagrindinė šina einanti vairuotojo pusėje į saloną. Bet prasitrynė į kronšteiną ant lanžerono po kapotu. Ta pusė tikrai nebuvo daužta, o žgutas dėl kažkokių priežasčių buvo šiek tiek įsitempęs ir ėjo apie tą kronšteiną. bet išgąsčio turėjau.
magaizeris
2014-01-15, 04:43 PM
Na kas liečia tai, neduok dieve šventas... Na aš pasirūpinu visada saugumu labiausiai, tai maunu laidui dar apsaugines kelnes :) O ką manot apie "the Big 3" upgreida? užsienyje tai labai jau išgirtas