PDA

View Full Version : Uždaros dėžės tūrio įtaka?

Svajūnčikas
2004-10-15, 01:42 PM
So, įdomu pasidarė, kaip keičiasi uždaros dėžės grojimas didinant jos tūrį.
Kaip dėl boso greitumo, kaip dėl gilumo, kaip skiriasi slėgis skirtinguose dažniuose? Kokiai muzikai tinka mažesnė dėžė, o kokiai didesnė?

Tarkim gamintojo subui rekomenduojamas tūris 28ltr (lengvai dampinus) netenkina (slėgis mažas ir bosas negilus). Ką išloščiau didindamas dėžės tūrį?

Tikiuosi nelabai kvailai paklausiau....... :roll:

Mariuss
2004-10-15, 04:06 PM
Pagal mane tai didinant dėžės tūry bosas minkštėja. O su tokia sistema gerai klausyt POP muzikai :-D
O va norint klausyt gilius hip-hop bosus tai jau reikia maždaug per vidury su tūriu :!: , bent jau aš taip manau.

Ernestas
2004-10-18, 11:34 AM
siulau pasidaryti deze su kintanciu turiu-padaryti viena sienele stumdoma,ir bandyt klausytis po koki pusdieni kiekvienam nustatymui.

Svajūnčikas
2004-10-18, 11:41 AM
siūlau pasidaryti deže su kintanciu turiu-padaryti viena sienele stumdoma,ir bandyt klausytis po koki pusdieni kiekvienam nustatymui.

Gera mintis, bet kaip tokią gerai padaryt? Sandaria....

Šarūnas
2004-10-18, 11:47 AM
Gera mintis, bet kaip tokią gerai padaryt? Sandaria....
Kažkada labai senais laikais, su draugais esam darę mėgėjiškai - padarai maksimalaus dydžio dėžę, o po to po truputį krauni į ją knygų... :)

--
Šarūnas
www.audioprojektai.lt
+370 687 59659

Artūras-M
2004-10-18, 12:30 PM
Kažkada labai senais laikais, su draugais esam darę mėgėjiškai - padarai maksimalaus dydžio dėžę, o po to po truputį krauni į ją knygų... :)

Hahahaha aš plytas kraudavau baltas silikatines, nes daug turiu :-D

O jei rimtai, tai dumblas visas uždaros dėžės testavimas tokiu būdu. Mašinoje uždaroje dėžėje gerai dirba labai retas garsiakalbis. Namuose taip pat labiau noris arba didelio ploto garsiakalbio, arba fazoinvertorias...

Artūras S
2004-10-18, 01:09 PM
Visi akustiniai apiforminimai turi savo privalumų ir minusų todėl profai turi žinoti koks variantas kėkvienu atveju geriausiai tinka.
Į šią temą gilinantis gautusi nežmoniškai didelis straipsnis net sakyčiau vadovėlis.
Uždarą dėžę didinant gilės bosas bet blogės vėlavimo charakteristika,stiprintuvui bus sunkiau suvaldyti garsiakalbį kadangi padidės jo eiga.

Svajūnčikas
2004-10-18, 06:50 PM
Visi akustiniai apiforminimai turi savo privalumų ir minusų todėl profai turi žinoti koks variantas kėkvienu atveju geriausiai tinka.
Į šią temą gilinantis gautusi nežmoniškai didelis straipsnis net sakyčiau vadovėlis.
Uždarą dėžę didinant gilės bosas bet blogės vėlavimo charakteristika,stiprintuvui bus sunkiau suvaldyti garsiakalbį kadangi padidės jo eiga.

Na, bet uždaros dėžės vėlavimas lyginant su kitais dėžių tipais ir taip mažiausias, so vėlavimas nedidelė problema.... Gilus bosas mane vilioja, vis neprisiruošiu experimentams, bet artėja ilgi žiemos vakarai reiks tuo užsiimti :roll: Beje, ar viršutinis dažnių pjovimas taip pat pasisilinks žemyn? Bijau, kad priešbosis susigrotų....

Artūras S
2004-10-18, 07:18 PM
žinant kad didelis subas ir taip randasi gale nors ir uždara dėžė mažiausiai vėluoja vis tiek ji vėluoja ir atomobilyje šita problema visada bus didelė kol bosas neatsiras priekyje.Na o didint dėžę galima bet neperlenk lazdos.

muzotonas
2004-10-18, 10:30 PM
Dėže kaip kečiupas prie picos vienam toks kitam toks.
Tai kiekvienas turi apsispresti pats.
Mirka.

Svajūnčikas
2004-10-19, 11:39 AM
Dėže kaip kečiupas prie picos vienam toks kitam toks.
Tai kiekvienas turi apsispresti pats.
Mirka.

Teisingai, apsisprendimas yra individualus dalykas. Bet apsispresti lengviau, kai gauni teisingus patarimus. Man, kaip paprastam mėgėjui gan sunku išbandyti keliolika garsiakalbių ir dar tiek įvairių dėžių apiforminimų. So, visada malonu gauti patarimą iš profesionalų. Kuo daugiau patarimų, tuo lengviau apibendrinti išvadas :)

Robertas-G
2004-10-19, 01:25 PM
tai kad tu lyg turi suba... kiek pamenu Infinity... tai jam ir pasidaryk kelias dezes... man kartais labai patinka fazikai, tik toli grazu ne visi garsiakalbiai teisingai groja siose dezese... kaip pvz galetu butu pvz Alpine subai, skirti groti beveik vien tik Uzdarose dezese (gamintojas palaiko tokia ideologija), o vat pvz AudioDevelopment isskirtinai gamina tik subus dezems su faziku... cia zinoma nesuabsoliutinu as...

Svajūnčikas
2004-10-19, 03:01 PM
tai kad tu lyg turi suba... kiek pamenu Infinity... tai jam ir pasidaryk kelias dežes... man kartais labai patinka fazikąi, tik toli grazu ne visi garsiakalbiai teisingai groja siose dėžėse... kaip pvz galetu būtų pvz Alpine subai, skirti groti beveik vien tik uždarose dėžėse (gamintojas palaiko tokia ideologija), o vat pvz AudioDevelopment isskirtinai gamina tik subus dežems su faziku... cia žinoma nesuabsoliutinu as...

Nussss, taip turiu Infinity, bet jo grojimas kolkas nėra dieviškas :) Tą jaučiu greičiausia tik aš, nes visi pažystami kuriuos pavežu neįžvelgia nieko jame blogo, bet ką jie ten supranta "eiliniai" :-D Jiems bilia bumsi...... O aš išlepinau savo klausos aparatą....... ir va prasidėjo bėdos....

Artūras-M
2004-10-19, 03:02 PM
O aš išlepinau savo klausos aparatą....... ir va prasidėjo bėdos....

Che che che, gerai iš to mes gyvenam :-D

Robertas-G
2004-10-19, 04:39 PM
pas viena zmogeli buvo infinity uzdaroj dezej, paskui perdare i fazika - viskas tapo geriau... modelis lygtais kappa... man gera teko girdeti ir labai patiko tai bandpase su kappa perfect... o t.p. kappa uzdaroj dezej kitoj masinoj - tas nepatiko...

Nerka
2004-10-20, 08:43 AM
Jo man Kappa perfekt uždaroij irgi negrojo...

Jetronic
2005-03-27, 03:55 PM
na o pas as turiu vibe black air 15". padariau 90 litru uzdara deze. tai net negaliu kalausyt kaip zemas veluoja. gal galvoju reik jam fazika istatyt. gal kas nors bus geriau?

Artūras S
2005-03-29, 08:19 AM
Bus dar didesnis vėlavimas.Is 15 "garsiuko turi labai daug slegio ,ir labai daug velavimo ir nieko tu su juo nepakeisi.

Artūras-M
2005-03-29, 10:02 AM
Is 15 "garsiuko turi labai daug slėgio ,ir labai daug velavimo ir nieko tu su juo nepakeisi.

Nelabai suprantu, kaip vėavimas susijęs su diametru, kai kalbam apie žemą dažnį. Tai yra 40 Hz dažnis yra ~8.6 metro banga. Tuo tarpu net ir 40 cm difuzorius sudaro tik 5% nuo bangos ilgio. Kad vėlavima susijęs su garsiakalbio kokybiniais parametrais, tokiais kaip indukcija plyšyje, magnetinio plyšio dydis, pakabos savybės ir kt, sutinku.

Artūras S
2005-03-29, 11:23 AM
Kuo didesnis difuzorius tuo dazniausia jis sunkesnis ,kuo jis sunkesnis tuo sunkiau stiprui ji suvaldyti.Be abejo dar itakoja ir elektriniai parametrai .Todel mano nuomone geriau pasirinkti 12"negu 15".Zinoma pasirinkima salygoja uzduotis bet siuo atveju manau reiktu mazinti diametra nors pries ka nors darant reiktu labjau isigilinti i visa sistema.Kaip zinia muzikai dazniausia geriau tinka 12" negu 15".

Jetronic
2005-03-29, 06:07 PM
a tai tad kokiu tikslu gaminami 15"? negi tik spl varzyboms. na o jei pazaist su deze, pvz ja sumazint arba padidint ,agal tada pagreites?

Artūras S
2005-04-04, 08:22 AM
Garsiakalbio veikima nusako elektromechaniniai parametrai Qts,Qes,Qms,Le,Mms,Vas,Fs ir tt.Jie reikalingi ,kad suskaicioti garsiuko akustini apiforminima.Neaisku tavo garsiakalbio sie parametrai, neaisku kaip pas tave viskas sudeta todel sunku ka nors tiksliau psakyti.
Galima tik speti kad gali buti taip o gal kitaip.

Artūras-M
2005-04-04, 08:45 AM
Qts,Qes,Qms,Le,Mms,Vas,Fs ir tt.

Patikslinam - nusako trys kompleksiniai parametrai - Vas, Fs, Qts.

Artūras S
2005-04-04, 10:57 AM
Su siais trim parametrais yra minimum informacijos bet pagal juos grubiai matosi garsiakalbio paskirtis.