PDA

View Full Version : tweeteriu garso mazinimas 2d.

quattro2008
2008-04-02, 11:40 PM
kaip numazinti tweeteriu auksta garsa, nes praktiškai ciksiukai permusa - wooferius esancius duryse, beda tame kad siame modelyje crossoveryje nera reguliuojamo tweeterio autputo(jokiu jumperiu -3 ar 6db ir pan) , gal kas galit smulkiau paaiskinti kaip ta garsa numazinti
kur ir kokias varzas ar kažką kitka reiktų daryti,

radau nebloga nuoroda http://www.lalena.com/Audio/FAQ/XOver/

pabandysiu det varza ant + ir kita varza ant +/- , idomu kaip ten istikro tos varzos garso parametru nekeicia? t.y garso kokybe nenukencia per jas? o kaip su garso velinimu? neatsiranda per jas ?

aciu uz ats :smt017

rebik
2008-04-03, 12:30 AM
Jeigu grubiai, tai mazdaug 0,7 omo varza vinam decibelui pries aukstadaznio filtra, o siaip reiktu daliklio is dvieju varzu pries pacia piscialka, kad bendra varza is situ dvieju ir pacios piscialkos nepasikeistu. Joo prirasiau :smt017 Einu sleepo :supz:

Vaidusis
2008-04-14, 02:22 PM
Jeigu grubiai, tai maždaug 0,7 omo varza vinam decibelui prieš aukstadaznio filtra, o šiaip reiktų daliklio is dviejų varzu prieš pacia piscialka, kad bendra varza is situ dviejų ir pacios aukštų dažnių garsiakalbiai nepasikeistu. Joo prirasiau :smt017 Einu sleepo :supz:

smulkiau apie varžas paaiškint gali? kaip su tais dalikliais suprast prieš pisčialką? ir dar toks klausima, ar neatsiras papildomų minusų tokių kaip vėlavimas ir pan

muzotonas
2008-04-14, 02:48 PM
galiu iš praktikos pasakyti, kad reikia apie kokius 6 dB sumazint, tai imk 2,2 ir 3,3 varzas ir bus ok.

rebik
2008-04-14, 02:53 PM
Gal daug kam pravers paprasta skaiciuokle filtrams, Cobelio grandinesi bei slopintuvui, jis angliskai vadinasi L-pad.
Jamkit :supz:
http://ccs.exl.info/calc_cr.html

fruktas
2008-04-16, 11:35 PM
ir kad kokybe maziau nukentetu moxines varzas reik naudot, spikarej yra tokiu.

muzotonas
2008-04-17, 09:17 AM
Spikarėje yra žzalios varzos vizatono.

rebik
2008-04-17, 09:30 AM
nereikia labai parintis del varzu. Paprastai 5-10 watu varzos is Lemonos, Evitos, tokios baltos, labai normaliai praena

assembled
2008-04-17, 10:56 AM
Tos baltos yra vieninės-keraminės. Jos turi nemažą (sąlyginai) induktyvumą, tad garsui kaip ir būtų nelabai.

rebik
2008-04-17, 03:21 PM
Ar esi bandes skirtingas varzas dėti ir jei taip ar pajutai ta "nelabai" :supz:
Varzos naudojamos iki kokiu max 20 omu, iduktivumo turetu buti nelabai daug.
Siandien gal pamatuosiu vakare.

Artūras S
2008-04-17, 10:22 PM
Nematuoti varžas reikia, o klausyti pasijungus vienas ir po to kitas.Skirtumas gana didelis.Spikarės žalios arba mėlynos geresnė akivaizdžiai.Jei negirdėsi skirtumo tai klausai labai prastą audiosistemą.

assembled
2008-04-17, 11:14 PM
Spikarėj žalios arba mėlynos (čia kalbam apie MOR - metalo oksido varžas, ar ne?) ir yra mažo induktyvumo apie ką ir eina kalba. Ir čia ne tiek jau daug proto - kuo mažesni parazitiniai komponentų parametrai, tuo jie geriau atlieka savo darbą. Čia su sąlyga, kad į juos neatsižvelgta skaičiuojant filtrus.

rebik
2008-04-18, 01:06 AM
ok, pasiduodu :smt022

Vaidusis
2008-04-18, 01:29 AM
Dabar tokia problemėlė, susidėjau komponentus, ir aukštadažnį įmontavau prie veidrodėlio durelėse, aukšti perrėkia priešbosį, ką daryt?
ar kelt juos ant panelės, į stoikes, prie lango?
beje dar esu matęs variantų atspindžio nuo stiklo, kokia nuomonė apie tai, kai aukštadažnis atsuktas link stiklo ir ausis pasiekia tik atspindys atsimušęs į stiklą?
kiek suprantu tai turėtų "nutolinti" sceną, bet ar nebus iškraipymų, vėlavimų?

Vaidusis
2008-04-18, 06:26 PM
gal kas patarimų? būčiau dėkingas

Artūras S
2008-04-18, 08:07 PM
Pasileisk ir pasiklausyk.Nuo stiklo gausi kritimą aukščiausiuose dažniuos, gausi daugiau gylio ir didesnį netolygumą.

Vaidusis
2008-04-19, 10:13 AM
dėl paklausymo tai neblogas patarimas, bet va magą pardaviau tai kol kas to padaryti negaliu, be to nežinau ištikro kaip tiksliai turėtų skambėti....

egixx
2008-04-19, 10:19 AM
O koks skirtumas kaip turi skambet? Gi del saves darai tai ir žiūrėk kaip tau pačiam groja geriau. As kai dariausi sau aukstadaznius kreipiau siek tiek i stiklą, nes buvo labai astru. Pastebejau ta, kad sukant juos nuo saves mazeja garso detalumas, bet ir nebe taip astru. Kol kas rezultatas mane tenkina. Kitoje masinoje galbūt viskas bus visiskai kitaip. Nesivaikyk kazkokiu standartu ir nesisprausk i numatytus remus, nebent del Varžybų darai, jei ne tai daryk kaip tau paciam atrodo geriau. O:) Iskart zinok tai, kad is pirmo karto norimo rezultato nebus. Teks viska permontuoti dar bent keleta kartu.

Artūras S
2008-04-19, 02:53 PM
Niekada nieko nedarykite dėl varžybų.Tai didžiausia klaida.Daromės viską tiktai sau.Būkime egoistai, o į varžybas važiuojame paraodyti kaip groja kėkvieno iš mūsų sistema.Tuo pačiu paklausome pas kitus ir pasimokome.

Vaidusis
2008-04-20, 04:06 PM
tikrai nedarau dėl varžybų, tiesiog noriu pasidaryti taip kad būtų pačiam malonumas klausyti, kol kas aukšti per aštrūs todėl ir mąstau kokios galimybės juos pritildyt nutolint, noriu sužinot įvairių instaliacijos būdų pliusus ir minusus....

Artūras S
2008-04-20, 04:08 PM
Galima naudoti varžinius daliklius, galima jungti nuo atkirų stiprintuvo kanalų ir atskirai reguliuoti lygį iš stiprintuvo.Du pagrindiniai.Dar yra trečias-gali uždengti su kuo nors, bet nerekomenduočiau šitą būdą rinktis. O:)

Vaidusis
2008-04-20, 04:43 PM
o kaip tarkim jų nusukimas į priekį link stiklo,
nes dangstyti tikrai nenoriu,
stiprintuvo keturkanalio vien priekiui ir pirkt neplanuoju

Artūras S
2008-04-20, 04:45 PM
Tai skaičiuok daliklį.

Vaidusis
2008-04-20, 05:02 PM
Tai skaičiuok daliklį.

gerai, o galėtum paaiškint kaip tai daroma ir ką ir kur reiktų tiksliai jungti?

assembled
2008-04-20, 10:02 PM
Duotoje nuorodoje nupiešta schema kur kas kaip. Kuri konkrečiai jos vieta tau neaiški?

Vaidusis
2008-04-23, 03:23 AM
nu gal ir supratau, reiks pabandyt pažaist ir matysiu kaip seksis, šiaip truputį persukau aukštadažnius tai sumažėjo jų garsas, nu ne toks aštrus pasidarė, ir gal tik detalumas buvo prieš tai didesnis, kai buvo atsukta į mane, dabar pasukau maždaug link viduryje esančio veidrodžio ant priekinio lango....

rebik
2008-04-23, 04:03 PM
Dar noriu sugristi prie baltu varzu ir ju induktivumo. pabandziau ivairius variantus ir kas gavosi: jei noresim padaryti 6 dB slopinima(kaip cia siule) 4 omu aukstadaznio, gaunam 2 omus nuosekliai ir 4 lygiagreciai, arba viena 4 omu nuosekliai. tai vat isejo kad blogiausiu atveju (4 omu) mes turime 21 kHz pirmos eiles LP filtra. Ar tai tures didele itaka garsui? Nebent su super klausa, tau kokiu 10 metu(dar nespejo nusesti klausa) ir tu naudoji garso saltini su irasais su labai placiu diapazonu, tipo HD audio su DVD.
Tai dar karta uzduotu sau ir kitiems klausyma, ar verta parintis?
Kiek jus matete gamykliniu krosoveriu su nebaltom(vielinem) varzom, ir uz kokius pinigus. Man teko matyti viena karta paveiksliuke akustika uz 12000 EUR su tokiom varzom, net pavadinimo neatsimenu...

assembled
2008-04-23, 05:29 PM
Kur radai ir kokį tų varžų induktyvumą? Ar pats matavai? Visai įdomi tema...

rebik
2008-04-24, 08:28 AM
Pamatavau su induktivumo matuokliu ir gavosi 0,03 mH

assembled
2008-04-24, 07:12 PM
O gal bandei kelis įvairius nominalus matuoti? Pagal idėją turėtų skirtis kaip reikiant.

rebik
2008-04-24, 07:52 PM
tai ir skyriasi, 15 omu-0.15 mH, tik tokios dideles varzos nuosekliai nelabai daznai naudojamos...

Vaidusis
2008-05-07, 03:38 PM
Gavau pasiūlymą Hertz 2WCROSS.20 perlituot kondiką, sakė turėtų aukšti pagerėti, tik nežinau kokį tiksliai dėti vietoj to geltono 6,8μF hertz kondiko? Sakė kažkoks baltas didesnis, tik pavadinimas neužsifiksavo, gal ką patartumėt?

rebik
2008-05-07, 04:05 PM
Mundorf, Visaton, man matinka rusiski МБГЧ

Vaidusis
2008-05-07, 06:20 PM
gal pasiulytum kur kaune jų ieškot?

marko
2008-05-07, 06:50 PM

tau tiks MCap 6.8 uF 400V DC Mundorf aba Audyn MKP 6.8 uF 630V ,as imciau mundorf
rasi www.rcl.lt

Vaidusis
2008-05-07, 06:52 PM
Dabartiniai Hertz 6,8μF 100V

Vaidusis
2008-05-07, 06:58 PM

tau tiks MCap 6.8 uF 400V DC Mundorf aba Audyn MKP 6.8 uF 630V ,as imciau mundorf
rasi www.rcl.lt

ką reiškia tas 100V, 400V, 630V ant kondensatoriaus, kokia jo įtaka aukštadažnių skambesiui?

Vaidusis
2008-05-07, 07:03 PM
KONDENSATORIUS MKP 6.8 uF 250V Visaton 12.90
KONDENSATORIUS MKP 6.8 uF 250V AC 18.90
KONDENSATORIUS MCap 6.8 uF 400V DC Mundorf 21.90
KONDENSATORIUS MKP 6.8 uF 630V 21.90
KONDENSATORIUS MCap 6.8 uF 630V DC Mundorf 22.90

rcl radau šitokius, kuris pasirinkimas vietoj 6.8uF 100V būtų geriausias?

marko
2008-05-07, 07:07 PM

rasi www.rcl.lt

ką reiškia tas 100V, 400V, 630V ant kondensatoriaus, kokia jo įtaka aukštadažnių skambesiui?

voltai,principe kuo daugiau tuo geriau ,audiofiliniuose kondikuose buna ir 1000V,bet ne vien nuo ju priklauso skambesys.Siulyciau mundorf vien todel ,kad vienas gerai zinomas uzsienio samodelscikas juos geriau ivertino nei biudzetinius audyn.Pats kadaise gamykliniam krose siuos audyn buvau idejes,pagerejimas tikrai labai jautesi ;) o siandien kaip tik teko nupirkt senus amerekietiskus popieriaus alyvoje spraque kondikus tikrai malonesnis skambesys tapo...

marko
2008-05-07, 07:08 PM
KONDENSATORIUS MKP 6.8 uF 250V Visaton 12.90
KONDENSATORIUS MKP 6.8 uF 250V AC 18.90
KONDENSATORIUS MCap 6.8 uF 400V DC Mundorf 21.90
KONDENSATORIUS MKP 6.8 uF 630V 21.90

rcl radau šitokius, kuris pasirinkimas vietoj 6.8uF 100V būtų geriausias?

Artūras S
2008-05-07, 10:36 PM

rasi www.rcl.lt

voltai,principe kuo daugiau tuo geriau ,audiofiliniuose kondikuose būna ir 1000V,bet ne vien nuo ju priklauso skambesys.Siulyciau mundorf vien todel ,kad vienas gerai zinomas užsienio samodelscikas juos geriau ivertino nei biudzetinius audyn.Pats kadaise gamykliniam krose siuos audyn buvau idejes,pagerejimas tikrai labai jautesi ;) o siandien kaip tik teko nupirkt senus amerekietiskus popieriaus alyvoje spraque kondikus tikrai malonesnis skambesys tapo...

Popieris švelnina, polipropilenas skaidrina ir aštrina.

fruktas
2008-05-08, 01:58 PM
neblogi kondiku testai http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html

tolka
2008-05-08, 07:18 PM
ok,tai sakykim kondikus metu lauk is kroso savo,dedu geresnius,garsas grazeja,
o kaip su ritemis?kaip jos itakoja garsa?keisti jas i storesnes vielos rites ar kaip?ka jei su serdimi pas mane rites?
dar varzu yra...jos slopinimui manau,tai jas irgi keist?i kokias?
su krosais pasyviais tiek daug man klausimu kad tiesiog traukia mane aktyvu jungti...
skaiciuoti su jbl krosa meginau,paskaiciavo,sakykim 3 eiles,ten surase vertes komponentu...
bet tokiu tikslumu nenusipirksi kondiku,tai kokia paklaida kondiku,riciu varzu talpai leistina?
kaip ten su varzu suderinimu?kam jis?

ir dar dilema,mano focal viduriukai seni,nezinomi...kaip man jo parametrus issimatuoti :smt017
vienos bedos O:)
kolkas meginau 3 krosus jungti ant trijuostes savo,visi skirtingai groja...
graziausiai mano ausiai...senas focal,kuris pats kudziausias ir atrodo net 6db tik...
bet itariu detales jame kokybiskos todel tikroviskai per juos muzika girdisi,ne per astriai...

buciau dekingas nors dali siu klausimu atsakymu gauti....

Artūras S
2008-05-08, 09:02 PM
Kuo žemiau naudojamas sujungimas tuo storenė ritė reikalinga.Na priešbosiui gali būti 1 mm, 1,5mm 2mm.Gali būti juostinės, gali būti tritekinės.Susuktos iš penkių ar daigiau vielučių.

tolka
2008-05-09, 04:20 PM
Kuo žemiau naudojamas sujungimas tuo storenė ritė reikalinga.Na priešbosiui gali būti 1 mm, 1,5mm 2mm.Gali būti juostinės, gali būti tritekinės.Susuktos iš penkių ar daigiau vielučių.

o kaip su varzomis?ar jos ten tik slopinimui idetos?jas keist patartina irgi?

Artūras S
2008-05-09, 06:17 PM
Varžų reiktų vengti, bet automobilyje sunku be jų apsieiti.

Arunas B
2008-05-09, 09:01 PM
o kaip su ritemis?kaip jos itakoja garsa?keisti jas i storesnes vielos rites ar kaip?ka jei su serdimi pas mane rites?
su krosais pasyviais tiek daug man klausimu kad tiesiog traukia mane aktyvu jungti...
skaiciuoti su jbl krosa meginau,paskaiciavo,sakykim 3 eiles,ten surase vertes komponentu...
bet tokiu tikslumu nenusipirksi kondiku,tai kokia paklaida kondiku,riciu varzu talpai leistina?

ir dar dilema,mano focal viduriukai seni,nezinomi...kaip man jo parametrus issimatuoti :smt017
vienos bėdos O:)
graziausiai mano ausiai...senas focal,kuris pats kudziausias ir atrodo net 6db tik...
bet itariu detales jame kokybiskos todel tikroviskai per juos muzika girdisi,ne per astriai...

būčiau dėkingas nors dali siu klausimu atsakymu gauti....

Trys sprendimo budai:

1- statai aktyvu krosa, su siuo krosu galesi atsireguliuoti viska pagal konkretu automobili trumpiau sakant jei keisi masina jis tau tiks visada. Blogoji puse sio varijanto tai reik daug stiprintuvo kanalu+ sunku susirasti gera trim juostom aktyvu krosa.

2- Ieskai zmogaus kuris tau pagamins pasyvius krosus tik jie tau bus geri konkreciam automobiliui, pakeitus masina sie krosai gali nelabai tikti. Pliusas su pasyviais jog galima issiversti su dviem stiprintuvo kanalais.

3- Gaminiesi krosus pats. Aisku pasikanakinti reiks nemazai, geriems rezultatams pasiekti gali ir kantrybes pritrukti.

As pradziai rinkciausi pirmaji, veliau igijus daugiau patirties galima butu bandyti treciaji. Vien tik aktuvu krosa gerai suderinti, ypac trijuosti, jau yra ka veikti.

marko
2008-05-09, 09:09 PM
arba geriausias budas kurio arunasb nepaminejo ,issitestuoji aparatura su aktyviu krosu ir pagal ji darai pasyvius ;)

Hipy
2008-05-09, 09:17 PM
o tai kaip gaut kondensatoriu pvz 5 ar 6 mkf jei tokio reik

marko
2008-05-09, 09:32 PM
o tai kaip gaut kondensatoriu pvz 5 ar 6 mkf jei tokio reik

lygiagretinimu t.y. imi du kondus 3.3 ir 2,7 =6uf ,bet siaip lygiagretinima kai kurie asmenys laiko kaip blogybe,bet nemanau kad musu sistemoms tai pakenks :) O siaip geriau imciau konda su keliu desimtuju uF neatitikimu ,nei lygiagretinsiu...

marko
2008-05-09, 09:37 PM

vienos bėdos O:)

būčiau dėkingas nors dali siu klausimu atsakymu gauti....

rites tik orines,serdines meti lauk,riciu storiai arturo s pamineti, varzos is mums prieinamu visaton MOX,jei garsiakalbiu parametai nezinomi ,blogiausiu atveju imi 4 omus jei automobilinis,bet cia gali apsigaut,nes omai kinta priklausomai nuo daznio.Patarimas kitas nedaryk trecios -ketvirtos eiles.Aukso viduriukas antros,o su pirma daug problemu.Aisku paprasciausiai naudot aktyvu filtra,o geriausia kaip minejau su aktyviu susireguliuot ishsitestuot ir pagal ji daryt pasyvu.Pats taip galvojau daryt ,bet is kur istraukt dar keturis gerus stiprinimo kanalus?

peris
2008-05-09, 09:47 PM
o kas negerai pirmoj eilej? tik kad jau daug priklauso nuo dinamiko ar tiesi bus daznumine xarakteristika ar kaip cia issireikst :D

Hipy
2008-05-09, 09:59 PM
ygiagretinimu t.y. imi du kondus 3.3 ir 2,7 =6uf tiek aš žinau O:)

bet šiaip lygiagretinima kai kurie asmenys laiko kaip blogybe tai irgi skaites O:)

o ką daryt :smt017

marko
2008-05-09, 10:16 PM
Peris ,na is manes toks specas,kad visko tikrai nzn,minimalius pagrindus ir tai. Faktas kad auto tw su aukstu fs zemai nepaleisi,net namin. Zemiau 3k niekaip,greit persikrauna ir tt. Kaip sake geras specas,pirma eile retas tw Gerai dirba.
Hipi-gretint :)

peris
2008-05-09, 10:21 PM
specas labai kvaila savoka sakyciau:) man gal pavyzdziui patinka gyvumas muzikoj, kas minimaliai nukencia pirmoj eilej, o aukstesnese jau daugiau, aisku nesakau kad jei filtras 3eiles tai muzika bus nebetokia gyva kaip pirmos

marko
2008-05-09, 10:24 PM
Kita vertus pirma eile skaito groja geriausiai nes maziausiai elementu itakoja garsa,bet idealios daznumines nesitikek. Pats taip groju,el. Muzikos visa katuske neklausau tai px.
Bet knieti antra eile pabandyt ir zinoma daznumine ismatuot

peris
2008-05-09, 10:26 PM
na jei knieti tai tik paplot reikia :ploju: kaip sakoma del skonio nesigincijama :)

marko
2008-05-09, 10:29 PM
Peris, gamintojai praktiskai nenaudoja 1 eiles ne is gero gyvenimo,deje,onoredami padaryt kuo tolygesni garsa be piku ir tt

marko
2008-05-09, 10:34 PM
Buna ir persudo,pvz fokal grand utopia 4eile. Bet kiek mates rimtu samodelsciku fitru schemu 1eiles nemaciau.zinoma detales tik auksto lygio

peris
2008-05-09, 10:37 PM
o as maciau :) i kainas ziurint tai desimtim tukstanciu kainuojanciose pvz, bet ar groja tai tikrai nezinau netenka tokiu man paklausyt :smt020 :smt022

Artūras S
2008-05-09, 10:50 PM
Kuo trumpesnis signalo kelias ir kuo mažiau visokio š prikabinėta tuo geriau.Pageidautina, kad filtrų nebūtų jokių.Pvz Lowter,Fostex ir daug kitų.

Black Scorpio
2008-05-09, 11:40 PM
pvz RS auksciausia klase jeigu neklystu O:)