PDA

View Full Version : Vidurinių dažnių garsiakalbiai (ir viskas apie juos)

Black Scorpio
2009-10-08, 12:26 PM
Tai vat, mąsčiau mąsčiau ir nusprendžiau, kad ,tik vidutinišką supratimą turinčiam muzikos mylėtojui, pati paslaptingiausia ir kebliausia sistemos dalis yra vidurinių dažnių garsiakalbis, nuskambės keistai, bet mano nuomone jis galima sakyti "skiria"naujokus nuo profų, nes pastarieji labai jau nenoriai išduoda jo montavimo paslaptis akcentuodami kaip tai sudėtinga ir t.t. (suprantama kad nėra paprasta, bet tobulėti nori ir paprasti mirtingieji)

taigi šitą temą norėčiau dedikuoti būtent jam :)

ir pirmasis mano klausimas būtų montavimo vieta:
per ilgą laiką pastebėjau 3 tendencingiausias montavimo vietas:
1: stoikės
2: priekinė panelė
3: kikpanelė (šitas domintų smulkiau, nes niekaip mano durna galva nesuvokia kaip kikpanelėje esančio viduriuko garso sklidimo į viršų neuždusina priekinė panelė)

tiek pirmam postui :)

muzotonas
2009-10-08, 01:04 PM
trečias montavimo tipas tinka pagrinde tik seniems auto, nes ten neužsidenvia ta sritis panele.
Kas dėl kitu vietu reikia bandyti ir žiūrėti.

Black Scorpio
2009-10-08, 01:11 PM
o jeigu darant neuždengiamą alternatyvą? t.y. mėginti montuoti duryse iškart virš priešbosio (kaip pvz Vectra B originalios vietos numatytos yra)

tokių variantų irgi esu matęs, čia kiap suprantu yra principe tas pats kas kikpanelėje, tik nebeuždengiamas. kitas dalykas, kad jau gana arti klausytojo jie gaunasi?

Gincė
2009-10-08, 01:16 PM
pasijung garsiakalbį tūryje ir ieškok kur gros

muzotonas
2009-10-08, 02:59 PM
o jeigu darant neuždengiamą alternatyvą? t.y. mėginti montuoti duryse iškart virš priešbosio (kaip pvz Vectra B originalios vietos numatytos yra)

tokių variantų irgi esu matęs, čia kiap suprantu yra principe tas pats kas kikpanelėje, tik nebeuždengiamas. kitas dalykas, kad jau gana arti klausytojo jie gaunasi?

Duryse yra duryse o kikose yra kikose.Atstumai skirtingi.

Black Scorpio
2009-10-08, 04:07 PM
kad duryse atstumas maženis nei kikuose tai čia ir dunam aišku :D

garsiakalbio tūris būtų buvęs sekantyis mano klausimas, kaip ji žinot? jun imant garsiakalbį iš niekur, ir norint atitaikyti jam tūrį reikia vos ne oscilografo norint tiksliai parametrus apskaičiuoti :confused2:

ir dar toks dalykas, visi keikia kupolinius viduriukus, kodel? kuo jis blogesnis už difuzorinį paleidus tarkim nuo 1kHz?

tolka
2009-10-08, 05:19 PM
kad duryse atstumas maženis nei kikuose tai čia ir dunam aišku :D

garsiakalbio tūris būtų buvęs sekantyis mano klausimas, kaip ji žinot? jun imant garsiakalbį iš niekur, ir norint atitaikyti jam tūrį reikia vos ne oscilografo norint tiksliai parametrus apskaičiuoti :confused2:

ir dar toks dalykas, visi keikia kupolinius viduriukus, kodel? kuo jis blogesnis už difuzorinį paleidus tarkim nuo 1kHz?
Geras kupolinis viduriukas kainuoja nepigiai,tokius retai kas įperka...o pigieji neįpatingai groja,be to jų pakankamai siaura atkūrimo juosta,šiais laikais pilna piščialkų su fs mažesniu nei 1000hz,taip pat aukščiau grojančių priešbosių,tad nėra reikalo naudoti dar vieną komponentą.Viduriukas turi būti POPIERINIS :D IMHO

Ernestas
2009-10-08, 05:32 PM
tik viduriukas turi būt popierinis? :ku)

tolka
2009-10-08, 05:33 PM
tik viduriukas turi būt popierinis? :ku)
ir viduriukas:D

Black Scorpio
2009-12-07, 05:05 PM
ką galėtumėte iš neįpatingai brangių viduriukų parekomenduoti? nusprendžiau kad laikas atėjo išmėginti trijuostę sistemą :)

radical
2009-12-07, 05:22 PM
ką galėtumėte iš neįpatingai brangių viduriukų parekomenduoti? nusprendžiau kad laikas atėjo išmėginti trijuostę sistemą :)
aš naudoju Radical audio ,šiaip esu patenkintas groja gražiai bent jau mano ausims ir kaina nėra didelė 300lt

Black Scorpio
2009-12-07, 05:51 PM
Radical viduriukus as iš viso papigiai gauti galiu :D tik kažkodėl nelabai traukia mane prie jų :ku)

peris
2009-12-07, 06:23 PM
kokio dydžio tą viduriuką sutalpintum :)

Black Scorpio
2009-12-07, 06:37 PM
mąstau apie 8cm :popcorn:

JoJo
2009-12-07, 07:22 PM
Su tokio dydžio prieš savaite baigiau žaist.Sunku su apatiniu viduriu.Bent 10 cm galvok.

Black Scorpio
2009-12-07, 07:47 PM
Su tokio dydžio prieš savaite baigiau žaist.Sunku su apatiniu viduriu.Bent 10 cm galvok.
net neisivaizduoju kur 10cm pas mane būtų galima įkišti negadidant priekinės panelės :mad1: 8cm tuo tarpu jau į stoikes kultūringai gana įsileidžia (kurios pas mane tarpo kitko yra siauros, jeigu būtų kaip Omegoj tai kita šnekta)

peris
2009-12-07, 08:36 PM
ant panelės dėk atsukęs tiesiai į save

Black Scorpio
2009-12-07, 08:38 PM
nu dizaino klausimą aš jau kaip nors išspręsiu, tačiau niekas neparekomendavo ką man tenai dėti į save atsukus :D

peris
2009-12-07, 08:59 PM
lengvą popierių

Black Scorpio
2009-12-07, 09:02 PM
lengvą popierių
užmušė :D:D:D:D:D:D

kad popierius ir ten žinau, noriu konkretaus pasiūlymo :) beje, su 10cm gali būti sunkoka, kadangi labai mažas kampas tarp panelės ir stilklo :sorry:

JoJo
2009-12-07, 09:10 PM
13 po kojom;) atsuktus i save http://www.hifimobile.fr/installation-volkswagen-golf-4-tdi-id28-inst61.html

Black Scorpio
2009-12-07, 09:14 PM
13 po kojom;) atsuktus i save http://www.hifimobile.fr/installation-volkswagen-golf-4-tdi-id28-inst61.html

jazus :eek: tokioj vietoj išspardys man juos ant smūgio :D :sad2:

aišku, tokiu atveju būtų, galima mėginti savo turimus Canton garsiakalbius, nes ant panelės jie ir prie geriausių norų netelpa, netgi nutekinus iki 11cm skersmens :sorry:

Edit:

Dar pamąsčiau taip.... jeigu gavus gerus elipsinius viduriukus, tai jie labai puikiai tenai įsitektų, bet kažkaip nlb net įisivaizduoju aš tokių, apart televizorinių :D

AutoBoomsas
2009-12-07, 09:42 PM

Dabar žinosime, ką daraisi pas save Golf'e ;) :D

JoJo
2009-12-07, 09:49 PM
ups:D:D:D:D

DMA
2009-12-07, 11:24 PM
mąstau apie 8cm :popcorn:

Aš siūlyčiau Fostex FE87E
Arba biudžetinis variantas- FRS8:)

Įdomumo dėlei galiu duot pasibandyt Tang Band W3-593SF

Black Scorpio
2009-12-07, 11:38 PM
Aš siūlyčiau Fostex FE87E
Arba biudžetinis variantas- FRS8:)

Įdomumo dėlei galiu duot pasibandyt Tang Band W3-593SF
jau įdomiau :) tik kažin kur tuos Fostex gauti? o ir su prasibandymu sunkoka gali būti, turint galvoje, kad net filtrų neturiu :ku)

DEIVISC
2009-12-07, 11:58 PM
yra nauji isleisti Helix p203 8cm viduriukai, turetu buti neblogi jei tokio dydzio reikia

Black Scorpio
2009-12-08, 01:06 AM
yra nauji isleisti Helix p203 8cm viduriukai, turetu buti neblogi jei tokio dydzio reikia

tik vėl tas pats, kur jų gauti :D (su e-bay nedraugauju)

DMA
2009-12-08, 07:31 AM
Fostexų užklausk pas Arturą S.
O su e-bay metas būtų susidraugaut:)

JoJo
2009-12-08, 08:44 AM
Aš juos buvau helix p203 įsidėjęs į stoikes kaip minimum juos reik naudoti nuo 500 hz nes žemiau vargsta ir negroja.o viršus detalus ir iki 10000 puikiai groja turiu ir spektra nuimta. Bet jų mažmena 459 lt .

Black Scorpio
2009-12-08, 09:41 AM
Susiradau temą kur Artūras. S apie Foxtex'us kažką minėjo (jeigu čia apie tuos pačius), tai sakyčiau 2KHz kai apatinė riba man kiek aukštoka, mano priešbosis padūsta kur kas anksčiau :D

JoJo
2009-12-08, 09:44 AM
šeip manau pabandyk frs ir susidarysi įspūdį,koks vaizdas gausis.tada ir tobulink.

Black Scorpio
2009-12-08, 09:47 AM
šeip manau pabandyk frs ir susidarysi įspūdį,koks vaizdas gausis.tada ir tobulink.
64lt tik? :eek:

JoJo
2009-12-08, 10:17 AM
64lt tik? :eek:

Ne 64lt tik groja gal apsipatenkinsi ir nieko nereiks:D

Black Scorpio
2009-12-08, 10:21 AM
Ne 64lt tik groja gal apsipatenkinsi ir nieko nereiks:D
reikėt tai reikės, tiesiog tai yra tokia suma kurios nėra gaila išleisti eksperimentui netgi jeigu nenusisektų :)

JoJo
2009-12-08, 10:40 AM
reikėt tai reikės, tiesiog tai yra tokia suma kurios nėra gaila išleisti eksperimentui netgi jeigu nenusisektų :)

Bet kada galėsi adatas namie pasigamint pvz.http://www.visaton.com/en/bauvorschlaege/new_products/stella_light/index.html
Ir man papasakosi kai groja:D

tolka
2009-12-08, 10:44 AM
scorpio - Vidurio apačia turi midbass'sas gerai sugroti,tad jei jis nebus pakankamai geras,viduriukas neišgelbės.Frs jautrumas yra 82,į tai irgi reikėtų atsižvelgti,jei sistema bus jungiama nuo 2 kanalų,jei reikia didesnio,bent 87db jautrumo yra frs8m.Realiai imk bet kokį automobilinį originalų popierinį garsiakalbį 10-8cm (blaupunkt ar GM,kartais rft būna,nokia)ir turėsi viduriuką,nesureikšmink paties garsiakalbio,svarbus jo apiforminimas ir kas jį igarsina,jei gerai neišpildysi negelbės joks garsiakalbis.Bet su trijuoste brendi į gilius vandenis,laukia daug vargo patikėk:Dsėkmės

tolka
2009-12-08, 10:45 AM
Bet kada galėsi adatas namie pasigamint pvz.http://www.visaton.com/en/bauvorschlaege/new_products/stella_light/index.html
tokias jau Linartas baigia pasigamint

Jazzas
2009-12-08, 10:48 AM
Turiu naudotus Seas 10F-M, http://www.seas.no/images/stories/vintage/pdfdataheet/h084_10f-m.pdf
Jei nori galiu duoti pasižaisti.

Black Scorpio
2009-12-08, 10:52 AM
scorpio - Vidurio apačia turi midbass'sas gerai sugroti,tad jei jis nebus pakankamai geras,viduriukas neišgelbės.Frs jautrumas yra 82,į tai irgi reikėtų atsižvelgti,jei sistema bus jungiama nuo 2 kanalų,jei reikia didesnio,bent 87db jautrumo yra frs8m.Realiai imk bet kokį automobilinį originalų popierinį garsiakalbį 10-8cm (blaupunkt ar GM,kartais rft būna,nokia)ir turėsi viduriuką,nesureikšmink paties garsiakalbio,svarbus jo apiforminimas ir kas jį igarsina,jei gerai neišpildysi negelbės joks garsiakalbis.Bet su trijuoste brendi į gilius vandenis,laukia daug vargo patikėk:Dsėkmės
kad vandenys gilūs tai žinau :) tiesiog priėjau tokį etapą, kad norint tobulinti savo dvijuostę tektų vos ne viską mesti lauk taigi renkuosi sąlyginai "pigesnį" varaintą su galimybe pasižaisti :) sistema šiuo metu pas mane yra 5 kanalų (bi-ampingas), tokia ir žada kol kas likti (viduriuką su aukštais ant vieno stipriaus), gaila jokio aktyvaus filtro neturiu, būtų lengviau pasigauti vietą ties kurie reikia suleisti viduriuką su aukštadažniu :)

o kas dėl midbass'o tai konkrečiai netestavau, bet man toks vaizdas, kad jis ar tik ne nuo kokių 70-800hz pradeda pridusti šiek tiek :)

aišku labai didele dalimi dasideda paprasčiausias noras išmėginti ir patobulėti :popcorn:

tolka
2009-12-08, 10:56 AM
kad vandenys gilūs tai žinau :) tiesiog priėjau tokį etapą, kad norint tobulinti savo dvijuostę tektų vos ne viską mesti lauk taigi renkuosi sąlyginai "pigesnį" varaintą su galimybe pasižaisti :) sistema šiuo metu pas mane yra 5 kanalų (bi-ampingas), tokia ir žada kol kas likti (viduriuką su aukštais ant vieno stipriaus), gaila jokio aktyvaus filtro neturiu, būtų lengviau pasigauti vietą ties kurie reikia suleisti viduriuką su aukštadažniu :)

o kas dėl midbass'o tai konkrečiai netestavau, bet man toks vaizdas, kad jis ar tik ne nuo kokių 70-800hz pradeda pridusti šiek tiek :)
Jei tokioj vietoj dūsta,tai reikia viduriuko,kuris toj vietoj gerai jaustūsi,ir savaime suprantama tūrio jam...Pasiimsi pasyvių detalių krūvelę ir žaisi:Dkol atsibos...

Black Scorpio
2009-12-08, 10:59 AM
nu kol kas tendencija tokia: nusipirkti visaton'us, tada krepšį kondensatorių ir varžų, pora bonkių alaus ir apsigyventi automobilyje kuriam laikui :D

DMA
2009-12-08, 11:02 AM
Susiradau temą kur Artūras. S apie Foxtex'us kažką minėjo (jeigu čia apie tuos pačius), tai sakyčiau 2KHz kai apatinė riba man kiek aukštoka, mano priešbosis padūsta kur kas anksčiau :D

Aš juos leidžiu nuo 500- man gerai:D

Artūras S
2009-12-08, 07:02 PM
Nepamiršk, kad pas tave dvidešimtukas, popierinis, jautrus priešbosis.Pasikeisk į mažesnį ir apsiverksi nuo Fostex paleisto nuo 500hz. Groja visa sistema ir gilinantis į vieną sudedamają turi žinoti kas darosi aplinkui. Yra harmonikos, prieskambiai ir t.t. kurie tildami daro įtaką bendram skambesiui.

"o kas dėl midbass'o tai konkrečiai netestavau, bet man toks vaizdas, kad jis ar tik ne nuo kokių 70-800hz pradeda pridusti šiek tiek"

Nežinau koks turi būti dyžio priešbosis, kad dustų tokiame dažnyje.Problema visai kitur. Naudoju dvidešimtukus ir drąsiai jungiu aukštadažnį prie 5khz ir jokio dusimo. Žinoma garsiakalbius reikia parinkti.

Cezarijus
2010-01-07, 04:00 PM

Gal ponas Linartas jau baigė šį projektą? kaip rezultatai?

skiesflyer
2010-01-07, 11:15 PM
Dar ne... Nes visai neseniai frezavom skyles (su konusais) :mad1:
P.S. Nors rezultatai, irgi domina...

Cezarijus
2010-01-08, 08:20 AM
būtinai parašyk kai įvyks perklausa :beer: