na tiesos yra nemažai, bet su pasyve sistema lygiai taip pat gali supjaustyti garsą atskirais gabalais, nes automobilyje yra mažas atstumas nuo garsiakalbių iki klausytojo ypač kai automobilyje sėdint viena pusė gaunasi gi prie pat, automobilyje dažniausiai ir garsiakalbiai stovi ne vienoje linijoje tai ant pasyvios sistemos gaunasi, kad kiekvienas garsiakalbis tavo ausis pasiekia skirtingu laiku, žinoma derinant visą sistemą tarpusavyje tiek stiprintuvus tiek akustiką galima šiuos nuostolius sumažinti. Na kaip pavyzdys jei naudojam rimtesnį ribbon tipo aukštadažnį ir tarkim scan speak viduriuką jie tarpusavyje niekaip nederės, nes aukšta dažnis bus per greitas. Tam ir yra naudojamas automobilyje procesorius, kad galėtai už vėlinti garsą ir suderinti garsiakalbius tarpusavyje, tai čia tik vienas privalumas neliečiant scenos, pas mus dauguma derinant procą susistumdo tik centrą ir tokiu būdu kaip minėjo muzotonas supjausto garsą gabalais.
Lempos, potencikai... kliedesiai. Nida yra puikus įrodymas, kaip gali groti aktyvinė sistema.
Pravaliau temą nuo akivaizdaus šlamšto. Norinčius varyti ant manęs, maloniai prašom čia, pažadu įdėmiai skaityti, dėtis į galvą ir atsakyti (gal būt). Taip pat pažadu toje temoje neblokuoti.
Šioje temoje prašau nešiukšlinti, priešingu atveju nieko gero nepažadu
SERV.LT - visos svetainių talpinimo paslaugos
aš techniškai žalias, bet pacituosių vieną lb protingą žmogų iš audio sferos, kadangi rimtesni žmonės jį pažįsta, vardų neminėsiu. Kiek tame tiesos, laukiu komentarų:
"...procesorius gali ispresti tik ADCH tolyguma (jei jo reguliavimo konturas tiklsus), bet garsiakalbio ritelei ziauriai nepatinka tokios korekcijos, ko pasekoje kyla rites temperatura, qts sukyla iki dausu... zymiai geriau ekperimentuot su instaliavimo vieta nei po to tvarkyti nesutvarkomas bedas. na manes nedziugina aktyvus filtrai ka jau kalbet ir apie procesoriu.. dingsta instrumentu organiskumas. nors ismatuot to nepavyksta...|"
kalba netaisyta
DSP pagalba galima koreguoti iki 3db ADCH netolygumus, didesnis koregavimas priveda prie garso signalo degradacijos, kaip ir garsumo lygių suvedinėjimas digital lygmenyje .
Nei QTS nei ritės temperatūra čia nekinta, ir negali kisti dėl DSP.
Aktyvus filtravimas ne DSP pagalba - tai analogiai aktyvūs filtrai. Gerus aktyvius analoginius filtrus suprojektuoti bei pagaminti užduotis ne ką lengvesnė nei suprojektuoti gerą DAC, dauguma rinkoje esančių tokiu filtrų tiek integruotų tiek išorinių yra prastos kokybės, o dauguma komentarų pagrįsti būtent prastų aktyvių filtrų naudojimu.
Geras aktyvus filtras padaro darbą nepriekaištingai - nesigirdi jokių jo buvimo požymių,
jei girdisi - jūs tikrai klausotės prasto filtro. THD matavimai tai patvirtintų, be abejonės.
Jokie mitai , spėlionės, įspūdžiai negali būti rimtu argumentu apibūdinti techninius įrenginius, diskutuojant apie techninę pusę.
Jei diskutuojama apie savo pojūčius ar naminės uogienės skonį - tada valio
Pagal braižą, čia KAudio žodžiai.
Reikia tik patikslinti - čia mintyje eina ne vien filtro poveikis, tačiau stiprintuvo - akustinės sistemos - akustinės aplinkos poveikis ir ratas užsidaro. Esmė šito yra tame, kad jeigu akustinė sistema akustinėje aplinkoje turės akustinį rezonansą arba skylę, ties tuo rezonansu gali kiek nori mažinti, o ties skyle didinti, rezonansas ir skylė koreguosis nežymiai, tuo tarpu garsiakalbio ritė bus prievartaujama smarkiai... Išmatuoti galima, tik reikia sudaryti matavimo sistemą.
Su sąlygomis:
1. Visų juostų stiprintuvai bei stiprinimo koeficientai, bei fazinės charakteristokos identiškos.
2. Visų juostų garsiakalbiai panašiai gamina harmonikas bei kraipo frontus visame spektre.
Galima prigalvoti ir daugiau problemų, tačiau čia jau kova su vėjo malūnais...
Pirmą salygą, su tam tikromis išlygomis dar galima įvykdyti, antros niekaip.
Dėl 3 dB leistinos reguliavimo ribos esi daug maž teisus, tai susiję su labai paprastu dalyku - net labai kvalifikuotas ekspertas samoningai, nelabai ausimi fiksuoja tokius nukrypimus. Laikoma riba yra 3-4 dB. Psichoakustika, ir nieko daugiau
Čia jau akustikos problema. Deja, kol nebus sukurtas vienas garsiakalbis idealiai atkuriantis visą mums reikiamą diapazoną, ši problema išliks.
Tiesiog pritaikius žinias, kompromisai būna minimalūs , rezultatai džiuginantys.
Iškraipymus galima laisvai nukelti į tokį lygmenį, kur musų klausa bus visiškai bevertė vertinant kokybę.
Beja patalpa, kas tai bebūtų kambarys ar autosalonas, daro kur kas didesnę įtaką nei mums atrodo. Spresdami akustikos ar signalo problemas kartais pamirštame apie aplinką,
kuri gali įnešti tembrinį disbalansą iki 10db, ypač autosalonuose. Tokių netolygumų joks DSP nesutvarkys.
Ne tik.... Moki mastyti, įjunk mastyklę:
1. Stiprintuvas --> Filtras --> Garsiakalbis
2. Filtras --> Stiprintuvas --> Garsiakalbis
1. Atveju garsiakalbiui paduota tai, kas reikia.
2. Paduota visos stiprinimo trakto šiukšlės.
Atmeskim prastus filtrus, nesvarbu ar tai pasyviniai ar aktyviniai. Sakykim naudojam 18 dB oktavai. Esant aktyviniams filtrams, stiprintuvas bus apkrautas garsiakalbio impedansu, tuo tarpu esant pasyviam filtrui, apkrovimas bus suminis filtro+akustinės sistemos impedansas. Jegu imtumėm Z=R, tuomet viskas ok, darom aktyvius filtrus ir identiškus juostinius stiprintuvus, viskas pas mus veikia tiesiškai. Tačiau realiai Z=R+X, kur X kintantis nuo dažnio dydis. Taigi gaunam, kad pasyvus filtras tampa suderinta linija tarp stiprintuvo ir akustinės sistemos. Tokiu būdu ir idealiu atveju, stiprintuvas gauna daug maž pastovaus impedanso apkrovą. Tuo tarpu apkrovus stiprintuvą tiesiai garsiakalbiu, gaunam nesuderintą apkrovą. Šitos problemos, įvairiais laikais buvo sprendžiamos labai įvairiais būdais, tai neigiamas išėjimo impedansas, neigiamas mechaninis grįžtamas ryšys, nulinė stiprintuvo varža ir tt.
Aš neneigiu, kad galima padaryti gerą sistemą naudojant biampingą, tačiau mano visi bandymai nebuvo sėkmingi. Teko derinti ir kitų komplektuotas mašinas, savo laiku pats dariau ir filtrus. Blogiausias rezultatas buvo tuo atveju, kai dariau filtrą, kuriame žemų ir aukštų juosta gaunamai išminusavus iš bendro signalo vidutinę juostą. Remiantis teorijomis, tai yra 100% geras sprendimas. Buvo didžiausias š....
Darykite, duokite paklausyti rezultato Mano nuomone, aktyvus filtras tinka tik subui, aš net priešbosius neriboju, jeigu kalbam apie kokybę. Arba paribodavau tik tiek, kad jų neplėšytų. Šiame gyvenimo etape aš apskritai nekišu nagų prie garso, nes turiu ir taip kuo užsiimti, tačiau kas žino, kas bus toliau
1. Atveju paduota:
Cd grotuvo (šaltinio) DAC --> I/V konversija --> pradinis stiprinimas--> LPF aktyvus filtras 20khz ( esantis visuose be išimties grotuvuose) --> galios stiprintuvas ---> pasyvinis filtras --->akustika
Pasyvinio filtro komponentų tarpusavio sąveika, saveika su garsiakalbiais bei įtaka jų parametrams,
signalo degradacija dėl LPAD rezistorių induktyvumo, filtro sąveika su galios stiprintuvu
ir tt. - Tai tik keletas pavyzdžių.
2. Atveju paduota:
Cd grotuvo (šaltinio) DAC --> I/V konversija --> pradinis stiprinimas--> LPF aktyvus filtras 20khz ( esantis visuose be išimties grotuvuose) --> mūsų aktyvūs filtrai ( principe tokie patys) --> galios stiprintuvas ---> akustika
Jei mūsų aktyvus filtras ne prastesnis nei CD Grotuvo (ar DAC), šiukšlių į traktą paduodama ne daugiau nei jų turime CD grotuvo išėjime. Jei kalba eina apie jungiamųjų
kabelių sugeneruotas šiukšles - tai ne aktyvaus filtro problema.
Palyginti abu variantus adekvačiai yra nemenkas iššūkis, praktiškai tam reikia dviejų garso traktų, identiškų stiprintuvų, šaltinių ir tik akustika nesikeičia. Automobilyje tai neįmanoma, naminėj aplinkoj įmanoma bet sudėtinga, brangu.
Klausimas - Ar verta? Kiekvienas pasidaro išvadas sau, man pas mane susidarė tokia nuomonė:
Pasyviai sistema pilnai suderinti tikrai įmanoma, su labai gerais rezultatais, bet aktyvus kokybiškas tos pačios sistemos filtravimas yra aukštesnis sistemos lygis, aš sau tai įrodęs jau senai. Čia žinoma grynas IMHO
bet ir poreikiai kiekvieno skirtingi, jei aš negaliu klausyti Audionote, tai dar nereiškia, kad jos yra prastos, ar atvirkščiai...iš esmės, jei sistema kelia pačiam šiurpuliukus ir nesinori išlipti iš mašinos, man dzin kitų nuomonė visas užsienis eina per procus ir aktyviai, nes suvaldyti trijuoste pasyviai yra meistrų darbas, aktyviai ar aktyviai su dsp lengviau... (nors su lb geru krosu man nepavyko...).
Jei dvijuostė tikrai eičiau pasyviai, jei trijuostė, norėčiau pasyviai, tik ar pavyktų...
priešbosio apačią aš tikrai ribočiau visad, neišgroja durys tiek, gaunasi per daug rezonansų, nes muzikos klausomasi ne visad tyliai, o tada...
neskaičiau, o pažįstu net nevieną jau garbaus amžiaus žmogų kurie visą gyvenimą praleido prie gero garso ir cd neklausys nei už ką, nes jų požiūriu tai jau sugadintas garsas, bet čia dar senesnė karta nei mūsų forumo senbuviai, kiek pastebėjau čia tiesiog tokiais sluoksniais žmonės pagal amžių nusistatę savo kriterijus ir jų jau ne be pakeisi.
Tiesiog yra konkretus nusistatymas. Yra žmoniu kurie nesugeba perlipti savo įsitikinimu, tačiau turim ir gerų pavizdžių tokie kaip Česlovas Paplauskas. Kuris eina koja į koja su visom naujausiom inovacijom sugebėdamas iš to pasiimti viska kas yra geriausia. Tai yra pavizdys iš kurio vertėtų pasimokyti, tai žmogus kurio gerbiu darbus, mintis/idėjas gaminius ir jį patį.
Jeigu lendi į tokius klausimus, tai geriau jau kalbėk moksline kalba.
Inovacija = marketingas su viskuo iš to išplaukiančiu. Aš nesigilinau giliai, ir tik šiandien užmečiau akį. Kur naujovės? Aš net ir šioje temoje jau keliose vietose kalbu apie tuos pačius sprendimus, kurie naudojami Nida konstrukcijose ir pristatyta kaip super naujovė (pvz tolygus impedansas visoje dažnių juostoje). Pilnas forumas mano rašliavos apie tuos pačius, praėjusio amžiaus pirmosios pusės principus. Beje, jie rekomenduoja ACCUPHASE stiprintuvus... tyliu, absoliučiai beviltiški stiprintuvai, kurie prašika Audionote SE su 6L6 gale, nekalbu 300 versijas. Kalbu iš savo patirties, praleista ne viena valanda lyginant kelis vienus brangiausių ACCUPHASE modelių. Mano akimis žiūrint, absoliučiai jokių naujovių, graži apdaila ir įgyvendinti kai kurie senai žinomi sprendimai, tuo tarpu kompromisai dizaino naudai garso sąskaita net išorėje matomi. Jokiu būdu nieko nesakau apie skambėjimą pačių kolonėlių, negirdėjau, gal jie ir suvaldė problemas. Paklausysiu - pasakysiu savo subjektyvią nuomonę. Čia jokia ne kritika, bet aš asmeniškai nesitikiu kažkokio tai įspūdingo garso iš šios sistemos, nes ji sukičinta. Reiškiu autoriams supratimą - nebus sukičinta, neišviliosi iš turčiaus pinigų, boba neleis
Garso greitis nekinta nuo panaudoto garsiakalbio, ir yra lygus ~331,5 m/s. Kai mes kalbame apie garsiakalbio greitį, mintyje turime frontų statumą.
Žinai, pavarai... net dūmai rūksta... Taip, Vinilą naudoja dauguma, kurie gali sau leisti tai. Tačiau didžioji masė pasiturinčių audiofilų visame pasaulyje naudoja brangius transportus, pvz Philips CDM0 pagrindu, ar savos gamybos. DAC kažkas panašaus į TDA1540, PCM56, PCM1704. Biedni ieško gamyklinių CD grotuvų, kuriuos vėliau restauruoja iki pamėlynavimo. Tai ką dauguma vadinate vinilo grotuvais, galiu nuvilti - tai parodijos ir jie negali lygintis su vidutiniu CD grotuvu. Kiek Lietuvoje turinčių Thorens TD-124 lygio patefonų? Tik šitas lygmuo gali konkuruoti su vidutiniais CD. Prie patefono reikia dar gero korektoriaus, su operatciniais, ar specializuotomis mikruchomis čia neprasisuksi.
Nekalbu apie šiuolaikinius vinilinius diskus - didžioji dauguma rašyti iš tų pačių CD diskų su visais kompiuteriniais bajeriais. Seni diskai - taip pat galiu nuvilti, užtenka diską vieną kartą pragroti su anksčiau labai populiaria pjezo galva, ir tas diskas gali tarnauti padėkliuku po sulčių stikline, visos emocijos lieka nudrožtos. Turguose gal ir galima rasti vieną kitą gerai išlaikytą diską, bet dažniausiai tokius išgraibo giminės ir artimieji to pardavėjo, atsiranda vienas kitas, kuris turi patefoną ir nori prieš kolegas pasirodyti krūtas, nes i net ir su vidutiniu patefonu, jaučiasi geresnė vinilinio disko "kokybė" - netraška
Atsimenu savo pirmą perklausą CD ~198* metus, tiksliai metų nepamenu nepamenu. Man buvo šiurpoka klausyti, nulis emocijos garse, visi alpo - netraška! Grotuvas buvo Estonia - 001 Šiap geras turėjo būti daiktas, bet kompaktai pas mus pradžioje buvo tragiškos kokybės plius labai brangūs.
" Aš žinau ka kalbu ir žinau, kad garsiaklbiai turi skirtingas savybes, ir butent tų savybių JOKS procas pakeisti negali. Tai tu gali pavėlinti signalą vienam garsiaklbiui, bet jo atkurimo greitis no to nepasikeičia, o pasikeičia signalo atėjimo laikas tam tikrame erdvės taške. Čia galima paprastai paaiškinti pvz. vienas feraris 100km/h paima per 4 s, o mano kibiras per 8, tai jeibu mano paleisim 4 s ankščiau, tai tam tikrame laiku jie abu bus pasieke 100 per 8 s nos vienas ir stovės o kitas visa laika važiuos, bet mes ju laiku nepakeitem vistiek vienas per 4 kitas per 8.
Nematau prasmės ginčitis, kad procas gali sulėtinti arba pagreitinti garsiakalbio fronto atkurimą.
Fizika yra fizika.
Taip, procesorius nekeičia garsiakalbio techniniu/fizikinių parametrų. DSP procesorius apdoroja signalą skaitmeniniame būvyje. Kaip aš supratau, Povilas būtent tą ir tūrėjo omenyje, kad dėl skirtingų garsiakalbių fizikinių savybių konkrečiai ir siauriai imant kalbama apie difuzoriaus svori, kas įtakoja greitį garsekalbių pozicija/atstumą iki klausytojo bei vienaskito atžvilgiu. Su DSP procesoriu galime tik užlaikyti signalą skirta tam tikrai garsekalbių grupei ar vienam garsiakalbiui.
Aš supratau taip
Last edited by Artūras-M; 2013-04-18 at 12:47 PM. Priežastis: Cituokite normaliai, užsiknisau taisyti. Citatos pradžia yra [QUOTE ] pabaiga [/QUOTE]
Visiškai teisingai, garsiakalbio parametrai nekinta. Tačiau yra smulkmenų: jeigu procesorius gauna skaitmeninį signalą, galima užsimerkti, eilinis kompromisas kokybės nenaudai. Tuo tarpu daugelyje atvejų automobiliuose analoginis signalas keliauja iš CD changerio į galvą analoginėje formoje, po to verčiamas į skaitmeną, apdorojamas ir po to vėl verčiamas atgal į analogą. Tai yra plius 1 konvertavimo ciklas, realiai du konvertavimai, o tai reiškia labai didelius kokybinius praradimus.
Geresnėje sistemoje, net pvz Alpine CDA-7835R jaučiama kur groja nuo galvos, o kur groja CD changeris (blogiau).
Šioje temoje minėtai 7909 su išoriniu DAC galiotų atvirkščias rezultatas - turėtų geriau groti CD changeris, nei galva.
CDA-7990R pvz, yra akivaizdus kokybinis skirtumas atjungus tembro bloką. Žinoma sistema turi sugebėti išgroti.
Tai nieko neįtakoja, ta prasme ką gali pataisyti procesorius. Garsiakalbio difuzoriaus svoris neįtakoja garso sklidimo greičio, tai fizikinė konstanta. Svoris gali įtakoti tik impulso frontus, tačiau nebūtinai sunkesnis difuzorius prasčiau atgamins frontus, nes dar yra tokie parametrai kaip magnetinio lauko stiprumas plyšyje, garsiakalbio difuzoriaus plotas, ritės konstrukcija ir tt. Visa tai gali keisti tik skambėjimo braižą.
Garsiakalbio difuzoriaus svoris neįtakoja išsidėstymo/pozicijos/atstumo, čia DSP nieko nekeičia.
Taip.
tai automobilinio garso varžybos (nesvarbu, Lietuva, Rusija, Europa, Amerika....... ) yra rodiklis muzikos kokybei mašinoje ar ne?
projektas procese:
"JVC" KW-AVX820 (USB WAV) - toslink - "Helix" DSP.3 - "Media Control v4" by MultiMAKE,
"Soundstream" P204e (tweak)- "Focal" TN?, "Tectonic" BMR 3",
"Soundstream" P202e (tweak) 2 vnt.- "JBL" T595 Limited Edition (perdaryti į midbosus),
"Soundstream" P204e (tweak)- "JVC" HSA1699-02A, "SinusLive" BassPumpII
"Optima" YellowTop 75Ah, "Oehlbach" 1F, "HELIX" CAP 33, Laidai "Rega" FSC Quattro, linijiniai - savadarbiai pasidabruoti vintažiniai...
Old School Car Audio
projektas procese:
"JVC" KW-AVX820 (USB WAV) - toslink - "Helix" DSP.3 - "Media Control v4" by MultiMAKE,
"Soundstream" P202e (tweak) 2 vnt.- "JBL" T595 Limited Edition (perdaryti į midbosus),
"Optima" YellowTop 75Ah, "Oehlbach" 1F, "HELIX" CAP 33, Laidai "Rega" FSC Quattro, linijiniai - savadarbiai pasidabruoti vintažiniai...
Old School Car Audio
Gali pirmas vietas laimėti ir su pasyve sistema, bet tada turi būti ant pasyvios sistemos scena neprastesnė nei su procesorium, o tai tikrai įmanoma ir esu tokių sistemų girdėjęs. Tik dauguma nueina paprastesniu keliu. Aš manau abi sistemos yra lyge vertės, bet turi būti pilnai išbaigtos. Dažniausiai sistema su procu ant to ir lošia, o kad garsas visiškai sugadintas aš tuo netikiu, tokiu atveju turėtų visur laimėti pasyvi sistema, arba teisėjai visur be klausos.
Na nepasakyčiau, labai priklauso kaip sumuosi taškus. Jeigu imsi garso taškus, tuomet bus vienas rezultatas. Tačiau jeigu sumuosi visus taškus + bonusus, tuomet su procesoriais bonusų pririnkti labai lengva. Marketingas Net ir pas mus, man buvo gaila, kai varžybas pralaimi geriau grojantys automobiliai. Realiai prakiša instaliaciją + bonusus. Dėl to ir kliedėjau apie i-Klubo varžybas, pagal savas taisykles. Gal čia ne šios diskusijos tema.
kodėl kliedėjai? tiesiog reikia organizuotis ir viskas pavyks, aš iš savo pusės kiek galėsiu padėsiu aš už tokius renginius. Bet turbūt aš jau ištrintas iš sąrašo.Dėl to ir kliedėjau apie i-Klubo varžybas, pagal savas taisykles. Gal čia ne šios diskusijos tema.
Aš nieko neišbraukiu taip greitai...
Mano gyvenimas taip susiklostė, kad turėjau smarkiai pakoreguoti savo planus. i-Klubo taisyklės liko antram plane. Ko gero tai blogai, reikia dienotvarkę tvarkyti. Mums netinka nei IASCA, nei jos klonas EMMA, nei FSQ. IMHO.
projektas procese:
Old School Car Audio
Bookmarks