Techniniu požiūriu aktyvi sistema turi nemažai privalumų lyginant su pasyvia. O ir skambejimas geresnis. Žinoma skambėjimas – skonio reikalas, bet teko skaityt nemažai straipsnių, kurių autoriai taip tvirtina. O ir aš kažkada esu pajungęs tris stereo stiprintuvus su aktyviu filtru prie kolonėlių Simfonija-2 ar taip man labiau patiko. Bet palikim subjektyvius dalykus ir panagrinėkim objektyvius.
1.LC filtrai visada turi nuostolius, nes droselis turi varžą, todėl visada „suvalgo“ tam tikrą dalį galios. Kai filtras aktyvus galia neprarandama.
2. stiprintuvai paprastai daromi su labai maža išėjimo varža (0,01-0,001 omo), tačiau filtras išėjimo varžą gali padidinti iki kelių omu, dėl to blogėja garsiakalbio dažninė ir ilgėja pereinamieji procesai (dėl blogesnio garsiakalbio demferavimo). Ir tai blogina skambėjimą. Pavyzdžiui trečios eilės AD filtras turi labai didelę išėjimo varžą, todėl aukštadažio rezonansinis dažnis būna blogai nuslopintas.
3.Pasyvūs LC filtrai gan stipriai suka fazę ties skyrimo dažniu, todėl pablogėja lokalizacija ir scena tampa „išplaukusi“. O aktyvius filtrus galima padaryt su lygia fazine charakteristika ir tai gerina skambesį.
4.Skaičiuojant filtrus dažniausiai laikoma, kad garsiakalbio varža ominė, todėl rezultatas nebūna pakankamai tikslus. Aišku yra rimtesnių programų, kurios įvertina garsiakalbio ritės induktyvumą (ir kitus parametrus) ir skaičiuoja daug tiksliau, bet vis vien pasiklausius (arba pamatavus) gali atsirast poreikis filtrus paderinti. O tada teks vyniot (arba pirkt) naujus droselius. O aktyviam filtre pakanka pasukti rankenėlę.
5.Gasiakalbiai būna nevienodo jautrumo, todėl į filtrus kartais tenka dėt varžas. Tokios varžos dar padidina išėjimo varžą ir gali daryt itaką filtro dažninei.
6.Jei pažiūrėsim į 2-3 juostų akustikos impedanso kreivę, pamatysim, kad ji pakankamai baguota. Pavyzdžiui mano 4 omų Infinity kappa perfect 6.1 ties skiriamuoju dažniu (3-5kHz) turi duobę ir varža sumažėja iki 1,5-2 omų. Nemanau, kad stiprintuvui nuo to labai gerai. (toli gražu ne visi stiprintuvai susitvarko su tokia apkrova) Žinoma ir pavienio garsiakalbio impedanso kreivė nėra labai tiesi, bet be filtro ji daug lygesnė.
O dabar panagrinėkim konkrečią situaciją. Turiu norą savo dvijuostę akustiką (Infinity kappa perfect 6.1) padaryti trijų juostų. Vienas iš geriausių kandidatų viduriniams dažniams būtų DLS Scandinavia 3. Filtrų skaičiavimo subtilybių, paklaidų ir perderinimo problemų nenagrinėkim, pažiūrėkim tik į garsiakalbių jautrumą. DLS‘o jautrumas 84db, Infinity – 90db. Kad jie grotų vienodai garsiai, pasyvus filtras turi „suvalgyti“ 6db. Taigi įtampą reikia sumažint dvigubai. Tai reiškia, kad jei stiprintuvas išduoda 100W, garsiakalbį pasieks tik 25W. Man toks variantas nelabai patinka. Aktyvios sistemos atveju pakaks 25W stiprintuvo, kad pasiekt tą patį garso lygį.
Matau Mindosy planuoja su Scandinavia 3 suženyt 7W2. Neturiu šito midboso aprašymo, bet žinau, kad Focalų jautrumai buna apie 93-94db. Tokiu atveju slopinimą rekės daryt dar didesnį (iki 10db) ir garsiakalbį pasieks tik 10% galios, o 90% kaitins filtro varžas.
Ir dar vienas niuansas. Kai skyrimo dažnis apie 300Hz, aukštiems ir viduriams tenka mažiau negu pusė visos galios. Taigi galima naudot mažesnės galios bet labiau kokybiskus stiprintuvus. (pavyzdžiui A klasės) O ir patys stiprintuvai gerokai tiesiškiau dirba kai jiems nereikia vienu metu stiprint galingo žemo dažnio ir silpnesnio vidurinio-aukšto.
Bookmarks