View Full Version : ikas dirbes su polisterine dervair stiklo audiniu??
darializ
2006-11-28, 09:43 PM
sugalvojau pagrazinti savo bagazine ir bosam dezes perdaryti is dervos (nes mediniu tokiam projektui koki esu sumastes neimanoma butu padaryti) esu truputi susidures su derva, bet pries pradedant noreciau isitikinti ar tai mano jegom ir galbut igauti dar daugiau ziniu.. Gal pradziai kas nors galetu atsakyti i kelis trumpus klausimus:
1. kiek sluoksniu reikia tepti polisterine derva, ir kiek sluoksniu deti stiklo audini?? Kokio storio turetu gautis sieneles storis skirtas basavyko dezei??
2. kiek mazdaug reikia polisterines dervos ir stiklo audinio mazdaug 30 litru dezei.
3. ar visos polisterines dervos tinka deziu gamybai?
4. kokiu santykiu geriausia skiesti polisterine derva su kietikliu?
igoriokas
2006-11-28, 10:18 PM
sugalvojau pagrazinti savo bagazine ir bosam dėžes perdaryti is dervos (nes mediniu tokiam projektui koki esu sumastes neimanoma būtų padaryti) esu truputį susidures su derva, bet prieš pradedant norėčiau isitikinti ar tai mano jegom ir galbūt igauti dar daugiau ziniu.. Gal pradziai kas nors galetu atsakyti i kelis trumpus klausimus:
1. kiek sluoksniu reikia tepti polisterine derva, ir kiek sluoksniu dėti stiklo audini?? Kokio storio turėtų gautis sieneles storis skirtas basavyko dėžei??
2. kiek maždaug reikia polisterines dervos ir stiklo audinio maždaug 30 litru dėžei.
3. ar visos polisterines dervos tinka dėžių gamybai?
4. kokiu santykiu geriausia skiesti polisterine derva su kietikliu?
santykis bus parasytas ant kietiklio,atrodo 4-7% kietiklio reikia nuo dervos mases.
technologija daug maz tokia: iskloji stiklo audinio 1 sluoksni ismirkai ji derva, ant virsaus 2 sluoksni ir vel, su teptuku arba valiku, ismirkai ji derva. tepti reikia tiek kad audinys suslaptu bet kad derva upeliais begtu irgi nereikia. kiek sluoksniu tai daryti nepasakysiu priklauso nuo stiklo audinio storio ir taves pacio. derva parduoda Topplastas bet minimum po 3l, stiklo pluosta gali pats pasiskaiciuoti kiek reikes kvadratu.
darializ
2006-11-28, 10:59 PM
mano ideja yra tokia: kadangi dėžes forma turi buti prigludusi ir islankstyta pagal sparno skarda, tai visa skarda isklijuoju paprasta popierine izoliacija, paskui ant izoliacijos tepu viena sluoksni polisterines dervos paskui dedu stiklo audini, ir vel sutepu ji derva.. tada leidziu sdziuti ir bandau atlupti graziai forma..
tik va cia mano manymu sunkiausia dalis.. ar lengvai atsilupa? ar lupant neluzta (neissiformuoja)? ar uztenka vieno sluoksnio izoliacijos kad nepersigertu izoliacija ir derva nepriliptu prie skardos?
ir aplamai ar yra tikimybe kad darant tai pirma karta viskas gausis gerai?
tikimybe kad darant tai pirma karta viskas gausis gerai?
nenoriu spamint, bet po :drinkers: Tikimybė, kad padarysi gerai darant pirmą kartą visdėl to yra. (nebereikalo alus vadinamas "proto sultimis" prisiminiau visą tikimybių teoriją (tikiuosiu negausiu bano O:) )).
lanys
2006-11-28, 11:54 PM
Formą gali pasigaminti ir su makrofleksu :smt023
desperad
2006-11-29, 01:11 AM
mano ideja yra tokia: kadangi dėžes forma turi buti prigludusi ir islankstyta pagal sparno skarda, tai visa skarda isklijuoju paprasta popierine izoliacija, paskui ant izoliacijos tepu viena sluoksni polisterines dervos paskui dedu stiklo audini, ir vel sutepu ji derva.. tada leidziu sdziuti ir bandau atlupti graziai forma..
tik va cia mano manymu sunkiausia dalis.. ar lengvai atsilupa? ar lupant neluzta (neissiformuoja)? ar uztenka vieno sluoksnio izoliacijos kad nepersigertu izoliacija ir derva nepriliptu prie skardos?
Be to, jog išklijavau popierine izoliacija, klijavau aluminio foliją, kad nepersigertų derva, žinau, jog tam naudioja ir polietilėninę plėvelę. Geriau ištepti kokius tris sluoksnius dervos su stiklo audiniu, kad forma liktų stabili. Forma išsiėmė nesunkiai, nes folija buvo tik iš vienos pusės prisiklijavusi :) Aišku reikia žiurėti kaip klijoji formą, kad būtų vietos kur formai išsiimti, žiūrėk kad nepadarytum didesnės formos, nei ertmė, per kurią išimti turėsi. :)
Savo subo dėžei (30-31 litru) sunaudojau gal 10 litrų dervos, mažiausiai 8 sloksnius dėjau, kai kur iki 2 cm storis siekė :)
darializ
2006-11-29, 10:41 AM
Be to, jog išklijavau popierine izoliacija, klijavau aluminio foliją, kad nepersigertų derva, žinau, jog tam naudioja ir polietilėninę plėvelę. Geriau ištepti kokius tris sluoksnius dervos su stiklo audiniu, kad forma liktų stabili. Forma išsiėmė nesunkiai, nes folija buvo tik iš vienos pusės prisiklijavusi :) Aišku reikia žiurėti kaip klijoji formą, kad būtų vietos kur formai išsiimti, žiūrėk kad nepadarytum didesnės formos, nei ertmė, per kurią išimti turėsi. :)
Savo subo dėžei (30-31 litru) sunaudojau gal 10 litrų dervos, mažiausiai 8 sloksnius dėjau, kai kur iki 2 cm storis siekė :)
na kazkaip man is pirmo zvilgsnio lygtais 10 litru butu daugoka... beje, jei nepaslaptis kiek moki uz derva ir kietikli?? kur kaune geriausiai ir pigiausiai galima nusipirkti?? as kazkokio auto dazu parduotuvej uz litra su kietikliu sumokejau ~25lt.. cia normali kaina ar ne???
desperad
2006-11-29, 02:15 PM
Aš pirkau Vilniuje, Topplaste, tai gal apie 10 Lt už litrą išeina. Jie šiaip didmeninkai ir turi įvairių dervų, kurių ir kainos skiriasi, bet dežėms gaminti šita pigesnė tinka. Tu kur pirkai gal kitokių sąvybių, tai gal todėl brangesnė. O dėl kiekio, tai maždaug, aš kelis mėnesius, kai laiko turėjau, libdžiau dėžę, tai tiksliai nepasakysiu, nes ir podiumams dervą naudojau. Kur kiek išėjo nelabai skaičiavau, dariau taip kaip atrodė bus geriau, ekonomijos nebuvo :)
darializ
2006-11-29, 02:40 PM
na jeigu 2 cm storio dariai tai tikrai neziurejai ekonomijos :):)
siaip kiek as klausinejausi visi sake uztenka apie 10 cm storio.. norspats vakar dariau bandyma.. padariau viena sluoksni dervos su audiniu tai lyg ir viskas gerai.. tik ta sienele gavosi tokia kaip gumine, bandant lenkti neluzta o lenkiasi, norspaskui atsitato i sawo vieta.. gal ta dervanetinkama dezem??
desperad
2006-11-29, 02:55 PM
šiaip kiek as klausinejausi visi sake uztenka apie 10 cm storio..
Gal 1 cm :) Pas mane didžioji dalis apie tiek, gal truputį daugiau, storėja ten, kur prie fanerinio rėmo jugiasi, nes 21 mm fanera, tai panašaus storumo ir dervos sluoksnis išėjo :)
norspats vakar dariau bandyma.. padariau viena sluoksni dervos su audiniu tai lyg ir viskas gerai.. tik ta sienele gavosi tokia kaip gumine, bandant lenkti neluzta o lenkiasi, norspaskui atsitato i savo vieta.. gal ta dervanetinkama dėžėm??
Turi lužti... Po kiek laiko lenkei? Pas mane po kokių 4-6 val. buvo visiškai sustingusi. Turi sustingti kietai kaip kaulas, stingimo laikas priklauso nuo temperatūros ir kietiklio kiekio. Gal mažai kietiklio įdėjai? Skirtingų rūšių dervoms reikia skirtingo kiekio kietiklio. Kur aš naudojau, tai reikėjo 1-2 procentų, iš senukų buvau pirkęs litrą dervos, tai ten gal 7 proc. reikėjo, tiksliai dabar nepamenu...
darializ
2006-11-29, 10:07 PM
oi,sumaisiau.. 1 cm...
dar klausimas.. padarius viena sluoksni ar reikia palaukti kol visiskai sudzius ir darytik kita sluoksni, ar deti kita sluoksni dar nevisai sudziuvus..?? jei lauksiu kol visai sudzius paskui gerai sluosniai tarpusavyje sukimbs??
desperad
2006-11-29, 11:24 PM
Reikia laukti kol sudžiūs, gal iškarto dėti kokius du, tris sluoksnius, bet per daug, nes derva gali užkaisti ir perdegti, t.y. pasidarys trapi. Kai pats domėjausi skaičiau, jog reikia palaukti kokias šešias valandas tarp sluoksnių, bet čia nuo stingimo greičio priklauso, iš praktikos po keturių valandų dažnai buvo galima sekantį sluoksnį dėti.
igoriokas
2006-11-30, 10:06 AM
kad geriau atsiluptų gali klijuoti ne popierine o folijos izoliaciją, tada tikrai atsilups ir gali deti pora sluoksnių audinio kad tvirtesnis butu gaminys. beje dar vienas dalykas turi termiškai apdoroti galutinį savo gaminį - pašildyti su paprastu šildytuvu kuriu pilni senukai už 30lt kokias 10val
dalyvis01
2006-11-30, 01:03 PM
o kam tas terminis apdirbimas?
igoriokas
2006-11-30, 05:43 PM
kai pašyldai daug stipresnis tampa
ttadaz
2006-11-30, 05:46 PM
Igariokai, o kaip 10 val išsėdi su fenu prie dėžės kaitindamas? ar čia su pertraukomis?
AURIS-T
2006-11-30, 06:14 PM
jis nakti nesasi i lova ir apsikabines ta deze miega banstick
igoriokas
2006-12-01, 08:37 AM
Igariokai, o kaip 10 val išsėdi su fenu prie dėžės kaitindamas? ar čia su pertraukomis?
:) ne su fenu o sildytuvų, na toks kaip ventiliatorius tik šiltą orą pučia. užkloji gaminį su kokiu nors senu adejalu į vidų pastatai tą šildytuvą ir palieki.
AudrunasV
2006-12-01, 10:58 AM
Per greitas dziuvimas - irgi nieko gero.. tiesiog reikia ishlaukti... cia kaip neshtumas - trunka 9 menesius ir nieko nepadarysi..
igoriokas
2006-12-01, 02:32 PM
aš nesakau kad šildyti reikia kad greičiau išdžiutų tiesiog po to kai jau bus gatavas gaminys ji reikia termiškai apdoroti. nors tai nebutina.
darializ
2006-12-01, 10:11 PM
dar vienas klausimas... uzklijuoju izoliazija.. istepu derva.. gaunasi labai labai plonas sluoksnis.. nes derva kuria turiu yra labai skysta...
tai klausimas butu: ar istepus derva is karto deti stiklo audini.. ar palaukti kol suustings.. vel tepti derva ir tada deti stiklo audini?
desperad
2006-12-02, 12:54 AM
Reikia ištepus paviršu derva, kartu uždėti dervoje išmirkyto stiklo audinio gabalėlį ir leisti užstingti pirmam sluoksniui. Po tas pats ku kitais sluoksniais, deva tepi paviršiu tam, kad dervoje išmirkyti stiklo audinio gabalai geriau sliptų su pavišiumi ir nebūtų oro burbuliukų.
darializ
2006-12-02, 10:55 PM
mano suplanuota dezeturetu medini dugna.. taidar klausimas ar stiklo audinys tvirtai sukibs su plokste?? ka daryti kad sukibimasbutu kuo tvirtesnis?? ar uztenkatiesiog tepti ir viskas..
igoriokas
2006-12-02, 11:53 PM
sukibs nepergyvenk, gali dar truputuka su skurke sušvesti :supz: